Volgens Drewry, een bedrijf dat analyses maakt over en service expertise levert aan de zeevaart, heeft deze week de dalende trend in containerprijzen zich doorgezet. Dat wil niet zeggen dat we weer op de prijzen van voor de pandemie zitten, maar een daling van meer dan 20 procent ten opzichte van dezelfde week in 2021 zegt wel iets over de huidige tendens.

Een veertig voet container kost deze week vanuit Shanghai naar waar dan ook ter wereld gemiddeld $6,999 en dat is 0,7 procent goedkoper dan vorige week. Een lachwekkend verschil, maar een jaar geleden kostte dit nog 21 procent meer: $8.469. Maar voor dit jaar is de gemiddelde prijs vanaf januari nog steeds $8.321 terwijl dit $4,788 hoger is dan het gemiddelde over vijf jaar dat de nu welhaast magische som van $3,533 was.

Dus even ter verduidelijking: een vertig voet container van Shanghai naar Rotterdam kost nu ook precies $6.999. Bovendien zijn de spot rates niet meegenomen, waardoor de kosten nog steeds oplopen tot $9.182. De daling is er (ook van de spot rates), maar van astronomisch hoog naar enorm hoog is nog steeds maar een relatief kleine stap. Omgekeerd is interessant om te vergelijken: een veertig voet container inclusief spot rate van Rotterdam naar Shanghai is deze week $1,241 en ook hier is een dalende trend merkbaar. Inladen maar en trossen los!