Whoppah, de online marktplaats voor vintage designmeubels en kunst, presenteert de top 10 van toekomstige designklassiekers. In samenwerking met externe topexperts en -handelaren en door een analyse van het aankoopgedrag van gebruikers van haar platform onderzocht Whoppah welke designmeubels van de afgelopen 35 jaar zijn voorbestemd om designicoon te worden en significant in waarde te stijgen. Ook bracht Whoppah in kaart hoe een potentiële designklassieker is te herkennen.

 

Evelien Bunnik-Remmelts, cofounder van Whoppah: “Een echte designklassieker krijgt zijn iconische status doorgaans pas tientallen jaren na introductie. De populariteit is in al die jaren onveranderd of zelfs toegenomen, ongeacht tijdsgeest en voorkeuren. Dat maakt een designklassieker bijzonder: hij overstijgt alle trends. Een écht iconisch ontwerp doorstaat de tand des tijds.”

10 toekomstige designklassiekers volgens Whoppah

1.Polderbank, Hella Jongerius voor Vitra (2005). Jongerius liet de naam van de Polder Sofa verwijzen naar een typisch kenmerk van het Nederlandse landschap.
2. Knotted chair, Marcel Wanders (1996). Het design betekende de grote doorbraak van Wanders. De Knotted chair is gemaakt van geknoopt touw en is te vinden in de collectie van onder meer het Stedelijk Museum en het MOMA in New York.
3. Bone Chair, Joris Laarman (2006). Bij het ontwerp en de productie is software uit de auto-industrie gebruikt. Deze software is gebaseerd op groeimodellen van botten en bomen en berekent hoe met zo min mogelijk materiaal de sterkste constructie bereikt kan worden.
4. Tufty Time, Patricia Urquiola voor B&B Italia (2015). De modulaire bank lijkt op een reep chocolade met afbreekbare blokjes.
5. The Bell Table, Sebastian Herkner voor ClassiCon (2012). De tafel heeft een unieke constructie. Op het handgeblazen onderstel zweeft een massief koperen frame waar een kristal glazen plaat op rust die dient als tafelblad.
6. Smoke chair, Maarten Baas voor Moooi (2002). Smoke was voor Baas een afstudeerproject aan de Design Academy Eindhoven. Het hout van deze fauteuil heeft een gebrand oppervlak met daar overheen een epoxy laag. Met zijn verbrande meubilair maakte Baas wereldwijd faam.
7. Low Pad chair, Jasper Morrison voor Cappellini (1999). Verfijnd en comfortabel met een elegant aantrekkelijk silhouet.De complexiteit ligt hier in de schijnbare eenvoud. De kuip is gemaakt van gebogen beuken multiplex, in combinatie met een perfect gevormde rug.
8. Apps chair, Richard Hutten voor Artifort (2012). De stoel lijkt op het bekende app icoontje op de smartphone. Tijdloos en comfortabel.
9. Bagutta, Henk Vos voor Linteloo (2000). Robuust vernieuwend design, waarbij het blad is ingelegd met diverse soorten hout zoals wenge, kersen en noten.
10Olivares Aluminum Stacking Chair, Jonathan-Olivares voor Knoll. Ontworpen met de bekende iconen in gedachten. Olivared was op een missie om de perfecte stoel te ontwerpen. Niet te zwaar, niet te licht en comfortabel dan alle andere stoelen.

Dutch Design als beleggingskans
“Wij zien een enorme toename in de vraag naar Dutch Design”, vertelt Bunnik-Remmelts. “In onze top tien van toekomstige designklassiekers zijn Nederlandse ontwerpers ook opvallend sterk vertegenwoordigd. Kopers zijn niet alleen afkomstig uit Nederland, maar ook in Azië is Dutch Design zeer populair.” De aanschaf van vintage meubels kan een interessante belegging zijn, zo signaleert ook het Whoppah-team. “Neem bijvoorbeeld de Italiaanse Elda chair van Joe Colombo – een revolutionair ontwerp in de jaren ’60. Die is enorm in populariteit toegenomen en vraagprijzen zijn de afgelopen twee jaar gemiddeld met 3000 euro gestegen. Dat heeft ook te maken toenemende vraag en zeer weinig aanbod in goede staat. Net als dat voor kunst geldt, heeft investeren in – toekomstige – designklassiekers een belangrijk voordeel, naast waardestijging: de aanwezigheid van dergelijke meubels voegt heel veel toe aan woonomgeving en -beleving.”

Hoe is een toekomstige designklassieker te herkennen?
Hoe weet je in welke designmeubels je moet investeren? Klassiekers van de toekomst voldoen volgens experts aan een aantal criteria. Hier kun je op letten:
Het design is innovatief. Denk aan een onderscheidende vorm, gebruik van materiaal of opvallende details die vernieuwend zijn voor de tijd waarin het ontwerp op de markt komt. Een designklassieker is veelal tijdloos en houdt, wat de trends ook doen, zijn populariteit. Belangrijk is dat het veranderende trends en ‘smaken’ overstijgt. Juiste balans tussen vorm en functie: een stoel heeft veel meer kans om een icoon te worden als die ook gebruikt kan worden. Neem de Barcelona Chair van Mies van der Rohe: mooi om naar te kijken én comfortabel.

Officiële erkenning

Echt goed en vooral onderscheidend design wordt vaak erkend met een prestigieuze prijs.

Copy cats. Vaak worden innovatieve designs die in populariteit toenemen nagemaakt of dienen als inspiratie voor andere merken

Bij het samenstellen van bovenstaande overzichten maakte Whoppah gebruik van de expertise en ervaring van haar eigen team en van de inzichten van zeven topexperts uit de wereld van (vintage) design.

Over Whoppah
Whoppah is een marktplaats voor eersteklas tweedehands design en kunst. Whoppah lanceerde in 2019 en laat particulieren en bedrijven eenvoudig tweedehands design en kunst kopen en verkopen. De startup is opgericht door serial ondernemer Thomas Bunnik en Evelien Bunnik-Remmelts. Whoppah is gefinancierd door de founders en een groep ervaren ondernemers met een achtergrond in interieur, technologie, e-commerce en finance. Whoppah is live in België en Nederland.

www.whoppah.com

Eerdere berichtgeving over Whoppah

Forse groei voor tweedehands design marktplaats Whoppah. Op naar de 1 miljard…