Als het om bestelauto’s gaat, mag de Volkswagen Transporter zich een jaar lang de publiekslieveling van Nederland noemen. Dat blijkt uit de vandaag bekendgemaakte uitslag van de verkiezing Bestelauto Expo Publieksprijs 2020. Aan deze verkiezing is geen vakjury te pas gekomen; het publiek mocht kiezen uit alle beschikbare bestelauto’s en pick-ups op de Nederlandse markt.

De prijs is op de openingsdag van de afgelopen week gehouden vakbeurs Bestelauto Expo in Houten, uitgereikt aan Robert Haslinghuis van Volkswagen Bedrijfswagens. De Transporter, die ook winnaar is in zijn categorie Gesloten Bestelauto’s Middenklasse, is niet de enige Volkswagen die zich in een grote belangstelling mag verheugen: in de categorie Compact is de Caddy favoriet gebleken. Bij de Gesloten Bestelauto’s Groot gaan de meeste stemmen naar de Mercedes-Benz Sprinter, terwijl de MAN eTGE de meeste handen op elkaar krijgt bij de overkoepelende categorie voor elektrische bestelauto’s (van alle formaten). Bij de pick-ups gaat de hoogste eer naar de Toyota Hilux.

Interesse peilen
De Bestelauto Expo Publieksprijs is een initiatief van het platform Bestelauto Expo, dat behalve de tweedaagse vakbeurs ook een kwartaalmagazine, een website en een wekelijkse nieuwsbrief over lichte bedrijfswagens omvat. Directeur Patrick van Tilburg: “Met deze prijs hebben wij getracht om wat extra reuring op ons platform te bewerkstelligen. Belangrijker vinden we het echter om de bestelauto in het algemeen wat positieve aandacht te geven door de gebruikers c.q. bezitters deze zelf te laten beoordelen. Je deelt met jouw stem immers een compliment uit aan de bestelauto van jouw keuze. Bovendien krijgen wij op de achtergrond inzicht in waar de interesses van onze lezers en bezoekers zoal liggen. Nou, dat is wel duidelijk, want zowel Volkswagen als Citroën zijn met hun complete modelgamma’s in de verschillende categorieën in de top-3 geëindigd, terwijl we ook twee Toyota’s tellen. Interessant is dat de Streetscooter, die behoorlijk afwijkt van de reguliere bestelauto, ook heel wat fans tot een stem heeft weten te verleiden: hij is tweede geworden bij de elektrische bestelauto’s.”

Verkiezing voor iedereen
Aan de verkiezing kon iedereen de afgelopen maanden meedoen door online te stemmen. Er was keuze uit alle leverbare merken en modellen op de Nederlandse markt. De auto’s zijn in vijf categorieën ingedeeld: gesloten bestelauto compact, middenklasse en groot, een algemene groep elektrische modellen en pick-ups. Daaruit zijn telkens de drie hoogst scorende modellen nog even extra onder de aandacht gebracht, waarna het tot onderstaande uitslag is gekomen:

Categorie 1: Gesloten Bestelauto Compact
1 – Volkswagen Caddy 42% van de stemmen in deze top-3
2 – Ford Transit Connect 34%
3 – Citroën Berlingo VAN 24%

Categorie 2: Gesloten Bestelauto Middenklasse
1 – Volkswagen Transporter 55%
2 – Toyota Proace 30%
3 – Citroën Jumpy 15%

Overall winnaar: Volkswagen Transporter

Categorie 3: Gesloten Bestelauto Groot
1 – Mercedes-Benz Sprinter 42%
2 – Volkswagen Crafter 35%
3 – Citroën Jumper 23%

Categorie 4: Gesloten Bestelauto EV
1 – MAN eTGE 40%
2 – Steetscooter WORK 33%
3 – Volkswagen e-Crafter 27%

Categorie 5: Pick-up
1 – Toyota Hilux 45%
2 – Volkswagen Amarok 32%
3 – FORD USA F-150 23%