Gaan we beter functioneren op kantoor wanneer er ruimte wordt geboden om te spelen? Gaan we liever naar kantoor wanneer de werkplek doet denken aan de huiskamer thuis of de loungebar in de stad? Gaan we langer mee als medewerker wanneer we wiebelen op krukken of poefen en heen en weer schudden op kantoorstoelen? Op deze vragen probeert Orgatec 2018, de enorm grote vakbeurs in Keulen voor werkplekmeubilair antwoorden te geven.

Bij het bezoeken van de beurs viel in ieder geval op dat de voetbaltafels, het spontaan opschrijven van gedachten op kantoormuren en het integreren van prikkelende of juist rustgevende elementen in de inrichting, wat bij ons gemeengoed is, in thuisland Duitsland nog in de kinderschoenen staat. Spelenderwijs communiceren en op nieuwe gedachten komen is in de formele kantoorcultuur van de Oosterburen een knuppel in het hoenderhok. Maar dit is een internationale beurs, dus wie weet dat bezoekers uit andere landen er iets meer voor open staan. De vele Chinese bezoekers staan zichtbaar vooral open voor het registreren en verzamelen van data voor eigen gebruik. Alles werd gefotografeerd, alle folders werden meegenomen en vele onderdelen van nieuwe meubelen verdwenen in tassen. Maar zij zijn lang niet de enigen die dit doen. Beter goed gestolen dan slecht bedacht, zo lijkt weer het devies.

Wat in ieder geval goed is bedacht is de stap naar de projectmarkt die fabrikanten van meubilair dat primair op consumenten is gericht maken tijdens deze beurs. Leolux (met het projectmerk Leolux LX), COR (al jaren actief in projecten) en Fredericia zijn slechts enige voorbeelden. Zij zien dat thuis en de werkplek of de lobby van een hotel of een luchthaven steeds meer op elkaar lijken en surfen mee op hun goede, betrouwbare en ambachtelijke reputatie bij architecten, ontwerpers en opdrachtgevers in de projectwereld. Veteranen in deze crossover, zoals Thonet en Walter Knoll, pakten breed uit op deze beurs. Vitra huurde zelfs een hele hal, al was niet geheel duidelijk waarom…

In de talloze hallen met vrijwel identieke kantoorstoelen voor zij die niet aan spelen of loungen (mogen) toekomen is bewegen het centrale thema. We moeten langer gezond blijven om optimaal te renderen op kantoor en daarom moeten we, al zittend of staand aan een werktafel bewegen. Alle stoelen in hallen 6 en 7 wippen, hellen, kieperen of schommelen want dat is beter voor de gewrichten, de ruggengraat en het houdt ons scherp. Het leek er soms op alsof een kwajongen met een schroevendraaier alle stoelen had losgedraaid.

Feit is in ieder geval dat ook deze editie van de druk bezochte Orgatec weer een perfecte staalkaart is van de meubelen in het werklandschap. Grote afwezigen: de aloude bureaukast (gedegradeerd tot een nis in een wandsysteem, want alles staat opgeslagen in de cloud) en het aloude bureau met ladenblokken. We zitten aan een tafel met een kabelgoot en een ingebouwde oplader voor de telefoon. Comfortabel en veel minder claustrofobisch.

 Meer over Orgatec in editie #24 van Interior Business, verschijning op 16 november.