Dit jaar bestaat Deknudt Frames officieel 100 jaar. Het bedrijf meldt hier ‘onmetelijk trots op te zijn’.

”Alles begon bij Aloïs Deknudt.” Alois Deknudt was begin de jaren 1920 een succesvolle fotograaf in Deerlijk. Fotografie stond toen nog in z’n kinderschoenen, maar Aloïs had toch al enkele jaren ervaring kunnen opdoen in de zaak van zijn ouders. Daar stond het maken van klompen en het uitvoeren van schilderwerken centraal. Die kennis kwam hem goed van pas toen hij besloot om samen met zijn broer Remi zelf kaders te gaan maken voor het inlijsten van de door Aloïs genomen portretten.

”De zaken gingen goed, en het verdiende geld werd geïnvesteerd in machines voor de productie van fotokaders. Vanaf 1923 werd de productie van fotokaders de belangrijkste activiteit en zo ontstond de kaderfabriek. De fotozaak werd enkele jaren later overgelaten aan hun broer Emiel en bleef tot over enkele jaren een gevestigde waarde in de Schoolstraat in Deerlijk. Na enkele jaren samenwerking tussen Aloïs en Remi gingen hun wegen uiteen. Door die splitsing raakte Aloïs ervan overtuigd dat hij zijn zonen (Frans, Armand en Luc) hun eigen weg wou laten uitgaan op professioneel vlak.”

De technische kennis van de kaderfabriek gaf in 1946 aanleiding tot de opstart van een spiegelfabriek, geleid door zoon Frans en in 1957 een lustrerie, geleid door zoon Armand. Jongste zoon Luc nam in 1961 de leiding over van de oorspronkelijke kaderfabriek.

Samenwerking

De 3 bedrijven opereerden in latere jaren gescheiden, maar werkten wel samen waar het nuttig was. Zo is de productievestiging in Slovakije tot op vandaag een gemeenschappelijke investering van Deknudt Frames en Deknudt Mirrors, maar blijven de bedrijven in Deerlijk onafhankelijk.

Kaderfabriek Deknudt, zoals het bedrijf vroeger heette, kende een sterke groei onder leiding van Luc Deknudt. Hij leidde het bedrijf van 1961 tot 1997. Het cliënteel bestond voornamelijk uit fotografen in binnen- en buitenland. ”De grote focus op kwalitatief hoogstaande producten, technologische innovatie en het permanente streven naar verhoogde efficiëntie, waren de basis van het succes.”

55 mensen

Tegenwoordig wordt Deknudt Frames geleid door Bruno en Thijs Deknudt, de zonen van Luc. Het bedrijf heeft afzet in de meeste West-Europese landen en verkoopt aan een divers cliënteel in fotografie, decoratie, meubel-, doe-het-zelf- en geschenkzaken.

Daarnaast vind je hun producten ook terug in de belangrijkste onlinekanalen en realiseert het bedrijf ook projecten op maat voor bedrijven, restaurant- en hotelketens. In de 2 vestigingen, België en Slovakije, werken in totaal 55 mensen.

Het 100-jarig bestaan werd gevierd met een huldiging in het gemeentehuis op 3 februari 2023. Op 10 februari was er een personeelsfeest in sterrenrestaurant Marcus te Deerlijk. ”Als kers op de taart zullen de klanten iedere maand verwend worden met speciale acties ter gelegenheid van de 100e verjaardag.”