De detailhandel heeft in augustus 5,9 procent meer omgezet dan in augustus 2022, meldt het CBS. Het verkoopvolume was 2,1 procent lager. De omzet van de foodsector groeide met 6,3 procent en de omzet van de non-foodsector met 4,3 procent. Online is 3,6 procent meer omgezet dan een jaar eerder.
De omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen in augustus. Op sommige dagen van de week wordt meer verkocht dan op andere dagen. Zonder deze correctie was de omzet van de detailhandel 6,8 procent hoger dan in augustus 2022.De omzet van de non-foodwinkels groeide in augustus 2023 met 4,3 procent. Het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) was 2,5 procent lager dan een jaar eerder.De drogisterijen, de kledingwinkels, de winkels in meubels en woninginrichting, de winkels in schoenen en lederwaren en de winkels in doe-het-zelfartikelen (inclusief keukens en vloeren) hebben in augustus meer omgezet dan in augustus 2022. Daarentegen hebben de winkels in recreatie-artikelen en de winkels in consumentenelektronica in augustus minder omgezet.

De winkels in voedings- en genotmiddelen hebben in augustus 6,3 procent meer omzet behaald dan in augustus 2022. Het verkoopvolume was 3,2 procent lager dan een jaar eerder. De omzet van de supermarkten lag 6,7 procent hoger, de omzet van de speciaalzaken was 3,0 procent hoger.

De online omzet was in augustus 3,6 procent hoger dan in augustus 2022. Webwinkels (als hoofdactiviteit verkoop via internet) hebben 4,2 procent meer omgezet. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is (multi-channelers), was 2,6 procent hoger.

De online omzet van de winkels in voedingsmiddelen en drogisterijen lag in augustus 2023 hoger dan in augustus 2022. De online omzet van de kledingwinkels, de winkels in overige non-foodartikelen en de winkels in consumentenelektronica was lager dan een jaar eerder.