Van 16 tot en met 18 juni vindt in Keulen de spoga+gafa beurs voor tuin en barbecue plaats. De voorbereidingen lopen op volle toeren Enkele vragen van de beursorganisatie aan beursdirecteur Stefan Lohrberg (op de foto naast de poster van de editie van 2018).

Stefan, wat is de meerwaarde van spoga+gafa en waarom moet iedereen naar de beurs komen?
“De groene branche heeft maanden met uitdagingen achter zich. Maar iedereen komt weer bij elkaar in Keulen. Het uitwisselen van kennis en netwerken blijft belangrijk. De beurs biedt de mogelijkheid om samen over de uitdagingen na te denken en een thuisgevoel voor de branche te creëren. Vernieuwing wordt getoond en kennis wordt gedeeld. De vraag en het aanbod in de markt komen hier samen.”

Welke uitdagingen en kansen zie je vooral voor de tuin- en bbq branche?
“Om te beginnen: dit seizoen loopt beter dan verwacht. Met name buitenmeubelen en barbecues lopen weer op in verkochte aantallen. Dat merken we aan de aanmeldingen voor de komende editie die binnen blijven komen en waardoor de hallen nog meer gevuld worden. Dit zou niet gebeuren wanneer er niets werd verkocht. Desondanks zijn de voorraden overal nog groot en het weer in de DACH landen heeft nog niet echt meegezeten voor buiten zitten. In de rest van Europa trouwens ook niet. Maar ik denk niet dat dit de drang tot vernieuwing gaat tegenhouden. Ook de komende jaren zullen er op de beurs altijd weer innovatieve producten te zien zijn voor tuin, balkon en terras.”

Welke nieuwe trends of highlights kunnen bezoekers op deze editie van de beurs verwachten?
“Responsible Gardens – Verantwortungsvolle Gärten” is het hoofdthema dus verantwoord tuinieren en daar oplossingen voor bieden. Zoals grondstof besparende en eerlijk geproduceerde tuinmeubelen, gebruiksvriendelijk gereedschap efficiënt barbecueën en klimaatvriendelijk bemesten en bewateren van tuinen. Ik haal dit jaar het bbq gedeelte even naar voren: met Coolingworld wordt aandacht gevraagd voor actieve en passieve koelboxen. Daar vraagt de vakhandel echt naar. Ook Outdoor Adventure is nieuw: barbecueën in de vrije natuur met speciale grills en verlichting. Hier zit toekomst in, zowel in de handel als op de beurs.”

Stefan, half juni is de beurs er maar ook het EK voetbal in Keulen. Vreugde en verdriet tegelijk?
“Een ding is duidelijk: juni wordt een drukke maand. Natuurlijk is het een uitdaging: twee grote evenementen tegelijk. Voor de hotels in de buurt van het beurscomplex in het bijzonder. Maar er zijn in Keulen en omstreken nog voldoende kamers te vinden voor ieder budget. Het beurscomplex is goed bereikbaar per taxi, tram, trein en bus. Keulen is klaar voor de grootste tuinbeurs en een van de grootste sportevenementen die de stad ooit heeft beleefd.”

Ben je zelf een voetbalfan?
“Oh ja, ik ben een grote fan en verheug me op het EK vlak voor de deur. In juni is de kleur groen heel alomtegenwoordig in Keulen: dankzij de beurs en dankzij het voetbalveld. Als er iets bij elkaar hoort dan is het wel voetbal en barbecue in de tuin en zo wordt het vier weken lang een groot tuin- en voetbalfestijn.”