Tijdens de Dutch Design Week van 21 tot en met 29 oktober slaan zes gerenommeerde Nederlandse interieurmerken de handen ineen. In de gezamenlijke presentatie Future > Factory > Furniture in het iconische Klokgebouw nemen Arco, CS Rugs, Gelderland, Label van den Berg, Lande Family (producent van onder andere Artifort) en Leolux hun verantwoordelijkheid om een ambitieus doel te verwezenlijken: een duurzamere leefomgeving.

Om de uitdagingen op het gebied van duurzaamheid aan te gaan, is het noodzakelijk voor interieurmerken om verder te kijken dan hun eigen bedrijf. “Alle zes de partijen die deelnemen in de presentatie op DDW hebben individueel al grote stappen gezet op het gebied van duurzaamheid”, vertelt Hans Filippini, CCO van Leolux en een van de initiatiefnemers van de deelname. “Denk aan het borgen en controleren van de herkomst van materialen en het opwekken en verantwoord gebruiken van energie. Maar er is meer nodig om de verduurzaming van onze leefomgeving op het hoogst mogelijke niveau te brengen. En dat is wat we met deze samenwerking willen bewerkstelligen. Daarom wordt deze presentatie ook geen trotse voorstelling van hoe goed we bezig zijn, maar juist een open vraagstelling, waarin we de uitdagingen die er liggen benoemen en iedereen uitnodigen om deze zoektocht samen te ondernemen. En de komende jaren blijven we verslag doen van de progressie die we boeken.”

Voor de bezoeker van het Klokgebouw wordt het onderwerp vanuit drie perspectieven benaderd. ‘Factory’ belicht de huidige productiewijze. ‘Furniture’ toont de producten zelf, met hun ingrediënten. Onder de noemer ‘Future’ worden verscheidene sustainable alternatieven getoond, zoals bioschuim, traceerbaar leer en duurzame wol. De bezoeker wordt uitgedaagd om met de exposanten het gesprek aan te gaan, aan de hand van vragen, stellingen en dilemma’s die (letterlijk) in de lucht hangen. De presentatie Future > Factory > Furniture in het Klokgebouw is vormgegeven door designstudio Overtreders W uit Amsterdam. Deze ruimtelijk ontwerpers hanteren een filosofie van duurzaam design die uitstekend bij het initiatief past. Zij ontwikkelden een overkoepelend concept, waarin de individuele merken weliswaar benoemd worden, maar de gemeenschappelijke doelen en uitdagingen centraal staan.

Future > Factory > Furniture is tijdens Dutch Design Week van 21 tot 29 oktober te zien in Hal 1 van het Klokgebouw op Strijp-S in Eindhoven. De presentatie is dagelijks geopend van 11.00 tot 18.00 uur en is met een DDW-ticket vrij toegankelijk.