Lidewij Edelkoort, Sabine Marcelis en Sean Carney zijn de ambassadeurs van Dutch Design Week (DDW) 2020. Lidewij geldt sinds decennia als een van de meest belangrijke en vooraanstaande trend forecasters ter wereld en deelt haar ambassadeurstitel voor DDW20 met Sabine, die met haar werk de ontwerpwereld stormachtig verovert, en Sean die bij Philips verantwoordelijk is voor de Healthcare Transformatie Services. Komende week laten ze geheel vanuit een eigen achtergrond en discipline hun perspectief op ontwerp zien op DDW20 Virtual.

Lidewij Edelkoort (foto bovenaan) is curator, voormalig directeur van Design Academy Eindhoven (1998–2008), en één van ‘s werelds bekendste trend forecasters. Voor DDW20 realiseert ze een reizende en verdiepende collectie boeken: de privécollectie van grafisch ontwerper Anthon Beeke. Met de realisatie van dit project creëert Lidewij een eerste reizende en verdiepende boekencollectie. De aftrap van deze reis gebeurt tijdens DDW20 met morning tea’s, waar elke ochtend een bekende van Anton voorleest uit een van zijn boeken en zijn/haar kijk op deze titel met de bezoeker deelt. Verder wordt de collectie toegankelijk gemaakt voor het publiek en is (deels) te leen. De collectie reist vervolgens langs bibliotheken in Nederland. Naast deze bibliotheek is in Home of Design Kazerne en van Abbemuseum de tentoonstelling New Melancholy te zien. Deze tentoonstelling is gecureerd door Lidewij en toont toegankelijke stukken – deels afkomstig uit haar eigen collectie – die een sfeer van melancholie in zich dragen, passend bij de huidige tijd van afstand houden en bezinning. Met New Melancholy wil Lidewij nieuwe denkrichtingen bieden in het omgaan met design, kunst en zelfs de pandemie.

Sabine Marcelis, afgestudeerd in 2011 aan Design Academy Eindhoven, is een ontwerper met een fascinatie voor materialen als marmer, giethars, neon en glas en voor de manier waarop dingen worden geproduceerd. Als ambassadeur van DDW geeft Sabine een aanzet tot een oplossing hoe we binnen een digitale gedreven maatschappij toch een intieme interactie kunnen ervaren met kunst en design: hoe kunnen we tactiliteit vertalen naar een digitale ervaring? In antwoordt op deze vraag creëert ze, in samenwerking met tech partners 5G HUB en Dimenco, een driedimensionale digitale interactie getiteld Tactility. Ook onderzoekt Sabine – in samenwerking met Victor Hunt gallery-  de mogelijkheden tot het bieden van een fysieke kunstbeleving op afstand. De virtuele DDW bezoeker krijgt de controle over een aantal camera’s die geplaatst zijn in een afgelegen galerieruimte en geeft hen zo de mogelijkheid het fysieke werk van Sabine van A tot Z te ervaren. Deze techniek zal later in dit jaar worden ingezet op grotere schaal, tijdens DDW worden de eerste stappen gezet in deze nieuwe vorm van kunstbeleving.

Sean Carney heeft grote ambities binnen multinational Philips als Chief Design Officer & Head of Healthcare Transformation Services. Hij staat hiermee aan de wieg van belangrijke ontwikkelingen en veranderingen binnen de gezondheidszorg. Met een toenemende en verouderende bevolking zijn de uitdagingen legio. In zijn keynote voor DDW20 op 17 oktober doet hij een oproep: nu de wereld voor enkele van de zwaarste uitdagingen in de gezondheidszorg van ons leven staat, kunnen én moeten ontwerpers met een doelgerichte aanpak stappen ondernemen en ontwerpen. Sean verkent in zijn keynote lecture drie ontwerphoudingen die een richting moeten duiden. Hij deelt verhalen uit het de dagelijkse praktijk om deze ontwerphoudingen te illustreren. Tenslotte maakt hij ook de winnaars van de Phillips Student Design Challenge bekend. Ook heeft Philips Experience Design dit jaar een virtuele tentoonstelling ‘Redesigning the Future of Healthcare’ waarin je ziet hoe zij de toekomst van de zorg verbeteren met design en ontmoet je de designers daarachter.