Tijdens de presentatie van de komende editie van de drie beurzen ambiente, christmasworld en creative world (26 tot en met 30 januari 2024 in Frankfurt) werd door de beursorganisatie benadrukt dat de bundeling van deze beurzen zeer goed functioneert. De van tevoren gehoopte synergie waarbij bezoekers meerdere onderdelen bezoeken is een feit.

Volgens Yvonne Engelmann, directeur van de beurs ambiente bij Messe Frankfurt, was de editie van dit jaar zeer goed: “Na 2 jaar konden we eindelijk weer de inkopers begroeten en ze zijn massaal teruggekomen als bezoekers. Van tevoren was er toch wel twijfel bij sommige exposanten, met hier en daar een slapeloze nacht vlak voor de beurs. Maar de verwachtingen werden geheel overtroffen. Bovendien hebben we gemerkt dat het gelijktijdig houden van de drie beurzen goed functioneert dus houden we vast aan deze basis.” Voor komend jaar is de interesse zo groot dat er extra ruimte moet worden bijgetrokken in de Festhalle en het Forum voor het onderdeel Office dat bij het thema Working hoort.

Haar collega Eva Olbrich zwaait af: dit is haar laatste editie als verantwoordelijke voor christmas world en creative world waarna ze gaat genieten van haar pensioen. “Deze editie van de drie beurzen samen wordt de grootste tot nu toe met in totaal 32 verdiepingen. Ik wil via deze weg dan ook de bezoekers van de beurzen oproepen om eens meer tijd te nemen: er is zoveel te zien, er is zoveel inspiratie en er liggen zoveel kansen voor een samenwerking. Meer dan de twee dagen die bezoekers gemiddeld uittrekken voor een bezoek.” Er zijn verder geen grote verschuivingen in de opstelling van christmas world. Eva kijkt terug op deze beurs waar ze sinds 2011 voor verantwoordelijk was: “Het voelde alsof het iedere dag Kerstmis was, dezelfde vrolijke spanning die je als klein kind ervaart. Dat ga ik zeker missen.” De editie van 2024 is volledig uitverkocht, de Nederlandse exposanten (toonaangevend in deze branche) staan weer dicht bijelkaar op de beurs.

Yvonne wijst op de vernieuwingen voor ambiente in 2024: “Er is nu voor het eerst een Hotellery Day op maandag, speciaal voor deze branche. Met speciale prsentaties en discussies voor deze doelgroep. Een van de thema’s die besproken gaat worden is de invloed van bestek en servies op hoe gerechten smaken. Bij het onderdeel Working is er een mooie overlap tussen de papierleveranciers, de printerindustrie van het oude Paperworld, nu creative world, en de kantoorinrichting die we bij ambiente hebben geïntroduceerd. We breiden dit nu uit met Office, waarbij leveranciers van kantoormeubilair zoals VARIO en König + Neurath nu ook hun opwachting maken.” Uiteraard zijn er trendpresentaties voor de 3 beurzen, is er een uitgebreid randprogramma met presentaties en discussies en zijn er 2 Talents areas: 1 voor Living en Working (hal 3.1) en 1 voor table design (hal 12.1). Er wordt ook een Designer of the Year aangesteld vanaf 2024 en er komt op zaterdag een ambiente Designer Day waar men deze designer en de talenten uit de 2 areas kan ontmoeten en spreken op de Galleria.

 

Er zijn 5 academies in totaal tijdens de beursdagen waar ook weer over de toekomst van de retail wordt gesproken en waarbij de rode draad die de drie beurzen verbindt, het streven naar duurzaamheid, ook extra benadrukt zal worden. Eva over de trendpresentatie van christmas world in de foyer tussen de hallen 5 en 6: “Ik wil niet te veel verklappen maar houd rekening met de trendkleur groen voor Kerstmis 2024.” Yvonne, tot slot: “De synergie tussen de drie beurzen is onze grote troef. Het is echt een win-win-win situatie die zorgt voor one stop shopping voor de bezoekers. Werken, wonen, creativiteit, hospitality, het komt allemaal bij elkaar en biedt zoveel mogelijkheden voor de inkopers. Het is altijd de moeite waard om eind januari naar Frankfurt te komen maar in 2024 al helemaal.”

ambiente.messefrankfurt.com

christmasworld.messefrankfurt.com

creativeworld.messefrankfurt.com