Gebruik en effect van lichtontwerpen staan bij Hollands Licht centraal. Opkomend talent en gevestigde namen dragen bij aan de collectie waarbij onderscheidende benaderingswijzen tot uiteenlopende lichtobjecten leiden.

De 24 hanglamp die als afstudeerproject ontstond op basis van gedegen onderzoek naar de invloed van licht en lichttemperatuur op menselijk welbevinden. Je goed voelen in je woon- en werkomgeving heeft ook te maken met sfeer en waardering voor materiaal en ambacht. Dat thema is terug te vinden in de Axle van Alex de Witte en de Timber serie van Ernst Koning, respectievelijk van geblazen glas en gedraaid hout. Alle drie ontwerpen tonen met geheel eigen karakters ook de rode draad in de collectie van Hollands Licht namelijk tijdloze vormen met veelzijdig inzetbaar licht. Bregje Nix deed de styling van de onderstaande foto van 24 en de foto van Axle.

De uren van een etmaal: met 24 heeft Julia Raymakers een ontwerp gemaakt dat zich aanpast aan jouw ritme en stemming en daardoor het juiste licht voor elk moment van de dag biedt. Met de Human Centric Lighting-techniek kan dit vernuftig lichtontwerp variëren in lichtkleur, lichtintensiteit én lichtfunctie. 24 bevat zowel direct als indirect licht dat afzonderlijk van elkaar aan en uit kan en aan te passen is in lichtintensiteit. De armatuur kan 360° draaien zodat je in een handomdraai je eettafel omtovert in een werkplek. Ideaal voor thuiswerken dus. De LED-strip voor het indirect licht is dimbaar en de variabele lichtkleur loopt van 2700 tot 4000 K. De LED-spot, een opvallend detail in het ontwerp, biedt intiem licht voor relaxte gelegenheden. 24 is verkrijgbaar in antraciet en wit.

Het materiaal glas is de ontwerper Alex de Witte niet vreemd. Hij werkt er al jaren mee, is er bekend mee geworden. Het ontwerp Axle is een studie naar het breken van licht en naar het in lagen werken met glas. Het resultaat is een zowel stevig als elegant ontwerp dat vertrouwd aandoet. Axle wordt mondgeblazen en is een knap staaltje vakmanschap. De lamp is leverbaar in small, medium en large in de kleuren Opal White, New Brown, Antique Green en Smokey Blue. Axle kan zowel solitair als in een chandelier-versie, combinaties van drie of vijf stuks, worden toegepast. De lampen zijn op twee manieren dimbaar: via een built-in LED of een speciale E14 LED lichtbron. Beide bieden tegelijk warm en functioneel licht.

Ontwerper Ernst Koning heeft een herkenbare vorm een eigenwijze twist gegeven. De kap met een flesvorm wordt vakkundig gedraaid uit één massief stuk hout. Voor deze collectie worden drie soorten hoogwaardig hout gebruikt: essen, eiken en walnoot. De elegante houtnerven blijven zichtbaar door het gebruik van speciale lak. De kabels hebben een bijpassend omhulsel van gemêleerd wit of zwart linnen. Timber is beschikbaar in drie verschillende maten (S, M en L) die een aangenaam effect geven wanneer ze in een cluster hangen. Verschillende standaard clusters van drie of vijf Timbers zijn recent opgenomen in de collectie. Uiteraard is zelf samenstellen ook mogelijk. Daarnaast is de eigenwijze hanglamp strak repeterend boven een bar of eettafel op zijn plaats.

De nieuwste aanvulling in de serie is vloerlamp Timber Floor (op de foto hierboven); een moderne versie van de klassieke uplighter met leeslamp. Een elegant ontwerp dat zowel sfeer- als leeslicht geeft. Dit maakt de lamp geschikt voor compacte en multifunctionele ruimtes. De uplighter en spot geven een warm licht en zijn onafhankelijk van elkaar te dimmen en aan en uit te zetten. De spot is draaibaar en kan in verschillende richtingen geplaatst worden. Het frame is verkrijgbaar in wit en zwart en voor de kap kan gekozen worden uit vier versies: eiken, walnoot, wit essen of zwart essen.