Een half jaar geleden ging de website live, inmiddels staan er bijna 600 vacatures op de Vacaturesite Wonen. Dé website die vraag en aanbod van personeel in de woonbranche – gratis – bij elkaar moet brengen. We vragen Bert-Jan van der Stelt, branchespecialist Wonen bij INretail, hoe het nu met de vacaturesite gaat.

Vertel eens, hoe staat het met vraag en aanbod in de woonbranche?

“Al langere tijd hebben woonretailers moeite met het vervullen van vacatures. Dit speelde in eerste instantie vooral bij de ambachtelijke functies zoals woningstoffeerders, parketleggers en keukenmonteurs, maar het tekort zie je nu ook bij de andere banen in de branche. Denk aan logistieke, commerciële en administratieve functies. Die zien we nu het meest terug op de site.”

 Hoe komt dat?

“Door corona is de aandacht voor het interieur vorig jaar flink toegenomen. De vraag naar woonproducten is enorm gestegen en dat heeft zijn weerslag op de bezetting in de winkels. Waar je voor corona misschien een prima bezetting had, heb je nu meer mensen nodig om aan de toenemende vraag van de consument te kunnen voldoen.

Maar hoe vind je nu die nieuwe medewerkers?

Dat is knap lastig: de instroom vanuit andere branches (zoals horeca) is beperkt, er is weinig beweging in de markt (banen staan niet direct op de tocht en in deze tijd switchen van baan is toch spannend) en de GGD en het RIVM hebben afgelopen anderhalf jaar een grote vraag naar jonge mensen om testlocaties en callcenters te bezetten. Flinke concurrentie dus om bij deze jonge doelgroep in beeld te komen en ze te enthousiasmeren voor een baan in de woonbranche.”

 Vertaalt dit zich ook in een snelle groei aan vacatures op de website?

“Ja. En wat ook helpt, is dat de vacaturesite een ‘feed’ (een rechtstreekse koppeling) heeft met een aantal grootwinkelbedrijven. Vacatures uit hun eigen recruitmentsysteem worden zo automatisch getoond op de Vacaturesite Wonen. Deze koppeling hebben we inmiddels gerealiseerd met De Mandermakers Groep en met Beter Bed. We zijn nu druk bezig om dat ook met andere filiaalbedrijven te doen.”

 Veel vacatures dus. Maar het is natuurlijk het meest belangrijk dat die vacatures gevuld worden. Hoe pakken jullie dat aan? 

“De eerste stap was vooral zorgen voor een goed en gevarieerd aanbod aan vacatures. Dat is gelukt. Nu verschuiven we onze focus en gaan we de site nog meer onder de aandacht brengen bij de juiste doelgroepen. We werken aan de zichtbaarheid in Google door een goede SEO en SEA-strategie. Vacatures zijn ook te vinden op Google Jobs, dit zorgt duidelijk voor een stijging van de traffic van de site. Bedrijven kunnen hun vacature op Vacaturesite Wonen gemakkelijk doorplaatsen op Indeed, zodat ze daar ook staan. Verder besteden we aandacht aan de vacature op het medewerkersplatform Werk in de Winkel. Dit platform wordt maandelijks bezocht door zo’n 15.000 medewerkers die actief zijn in de retail non-food, de wonen-, mode-, schoenen-, sport- en tuinbranche. Juist de doelgroepen waarvoor deze vacaturesite interessant is. En we adverteren via online banners in een aantal vakmedia in de woonbranche. Deze websites en nieuwsbrieven worden zowel door ondernemers als medewerkers goed gelezen.”

 Wat kun je zeggen over de matches die worden gemaakt?

“Kandidaten reageren rechtstreeks op een vacature, vanwege de privacy gaat dat contact buiten het systeem om. Als er een match is, dan is iets tussen het bedrijf en de kandidaat. Wel is duidelijk zichtbaar dat het bezoekersaantal sinds begin mei meer dan verdubbeld is. Geïnteresseerde kandidaten weten de site dus steeds beter te vinden.”

 Wat is de volgende stap voor de website?

“We werken er aan om met nog meer grootwinkelbedrijven en met retailserviceorganisaties een rechtstreekse koppeling (feed) te realiseren. Daar zijn we al over in gesprek. Elke feed zorgt meteen voor een groter en nog breder aanbod aan vacatures. Ook richten we ons op het vergroten van het aanbod van ambachtelijke functies, ook die voor leerwerkplekken. Dat doen we onder andere door bedrijven te benaderen die relevante vacatures hebben staan op Leerbanenmarkt (www.leerbanenmarkt.nl). Hier kunnen jonge mensen die een (v)mbo-opleiding doen een leerwerkplek vinden. Daarnaast blijven we natuurlijk werken aan de groei van traffic naar de site. Het zou mooi zijn als we meer kandidaten hun CV gaan plaatsen op de site. Dat is gratis en anoniem en biedt werkgevers weer de kans om met serieuze kandidaten in gesprek te komen.

Kijk voor meer informatie en het plaatsen van vacatures op www.vacaturesitewonen.nl