Van 10 tot en met 12 februari vindt designbeurs OBJECT 2023 plaats in het monumentale HAKA-gebouw in Rotterdam ( op de foto hierboven). Verspreid over maar liefst vijf verdiepingen laat OBJECT het werk zien van zowel aanstormend ontwerptalent als gerenommeerde ontwerpers en gevestigde interieurmerken, ook kunstgaleries doen mee.

Reeds bekendgemaakte deelnemers zijn onder andere jonge talenten als: Aleksandra Zawistowska, Rink Schelling, Emmie Massias, Ori Orisun Merhav en Phlox van Oppen. Ook interieurmerken als FEST, Selé, Vij5 en Mokkō lanceren nieuwe ontwerpen in Rotterdam. De interdisciplinaire designbeurs toont objecten op het gebied van design, interieur, mode en kunst. Een opvallende trend deze editie is de aandacht voor ambachtelijk vakmanschap en handwerk. Al het tentoongestelde werk is te koop.

OBJECT staat bekend als een plek om jong talent te spotten, meer dan vijfentwintig net afgestudeerde ontwerpers debuteren op de designbeurs in Rotterdam. Opvallend is de manier waarop deze nieuwe generatie handwerk toepast in objecten die met veel aandacht voor het materiaal gemaakt zijn. De Engelse ontwerper Juno Brown creëert een serie Tube Lights van kapotte TL-buizen, Julian Gresham presenteert een verfijnde collectie glaswerk vervaardigd in Leerdam. Studio Klumi, ook afgestudeerd van de Design Academy Eindhoven, exposeert een set robuuste meubels en Janna Wieringa van ArtEZ toont tijdens OBJECT een serie ambachtelijk vervaardigde objecten van edelmetaal, geïnspireerd op het menselijk lichaam. Maria Stella Lydaki van de Gerrit Rietveld Academie maakt sieraden die de grenzen verkennen tussen juwelen en objecten en Phlox van Oppen, afgestudeerd aan de KABK, toont gerecycled textiel geïnspireerd op haar eigen huishouden. De jonge talenten staan bewust niet op een aparte afdeling maar worden verspreid over de beurs gepresenteerd.

Voor Nederlandse labels en merken vormt OBJECT een aantrekkelijk podium dichtbij huis. Ontwerpers bereiken hier heel gericht een geïnteresseerd publiek zonder enorme investeringen te doen. Gedurende een lang weekend bezoeken duizenden professionals en interieurliefhebbers de beurs, die in tegenstelling tot veel andere designbeurzen op verkoop is gericht. Om die reden doen gerenommeerde namen als Mae Engelgeer, Floris Hovers, VANHOFFONTWERPEN, Vij5, Ontwerpduo en The Boyscouts mee. Voor een bescheiden bedrag bemachtigen bezoekers al een uniek stuk design of een prototype van een ontwerper in de dop. De opbrengst afkomstig uit de verkoop van de ontwerpen gaat volledig naar de designers zelf.

Steeds vaker weten ook kunstgaleries zoals Rademakers Gallery, GoMulan Gallery en Gallery Untitled de beurs te vinden. Deze galeries opereren op het grensvlak tussen design en kunst. Zo voelen kunstenaars die meer toegepast werk maken zich bij OBJECT thuis en bereiken galeries een nieuw publiek. “Bij ons komen ook bezoekers die misschien niet direct een galerie of kunstbeurs binnenstappen, maar wel van mooie, innovatieve en duurzame objecten houden. Voor deze doelgroep, de cultuurspeurders, is OBJECT een laagdrempelig platform dat veel inspiratie biedt”, aldus Anne van der Zwaag, directeur van OBJECT. De beurs staat bekend om haar interdisciplinaire karakter en toont design in de ruime zin van het woord, van industrieel, tot grafisch, sieraden en meer architectonisch ontwerp.

Tot nu toe zijn bevestigd als deelnemer: Aleksandra Zawistowska, Andrea Radai, APTUM, Arend Groosman, Athena Gronti, Ayano Koda, BIRNE, bøøt, BrightWhiteStudio, Ellis Holman, Emmie Massias, Eversom, FEST Amsterdam, Floris Hovers | Gallery Untitled, House of Rubber, Iris Lucia | Emma Hoogstede, Iris Toonen, Jan Willem van Elten, Joni Veizaj & Michiel de Jong, joris kuipers, Julian Gresham, Juno Brown, Lisanne Meester Design, Mae Engelgeer | Rademakers Gallery, Malou Weijs | Roy de Regt, Marc de Groot, Maria Stella Lydaki, Maribel Beekman Hetharia, Mokkō, nab. creative, Nadine Pijnacker, NANETTE DE KOOL, Ori Orisun Merhav, OSSO, Paul & Albert, Phlox, Rink Schelling, Sebas Kops, Studio Annebet Philips, Studio Draagvlak, Studio Erwin Zwiers, Studio Georgie Frankel, studio jeroen van veluw, Studio Kars + Boom, studio klumi, Studio Pepe Valenti, Studio Selé, studio Thier & van Daalen, susanna van caldenborgh, The Boyscouts, Tomas Schats, VANHOFFONTWERPEN, Vij5, Weimin Zhu en anderen.

www.objectrotterdam.com