Met 115 deelnemers uit 14 landen was de eerste editie van interzum Bogotá een succes aldus mede-organisator Koelnmesse.

Van 10 tot en met 13 mei passeerden meer dan 10.000 bezoekers de poorten van de toeleveringsbeurs voor de meubelindustrie. De beurs had dit jaar voor het eerst de interzum naam gekregen en werd hierdoor nog internationaler in uitstraling en aanbod, aldus Koelnmesse. Vier jaar lang moesten de bezoekers wachten op een nieuwe beurs in de Colombiaanse hoofdstad vanwege de pandemie en omdat de beurs eens in de twee jaar wordt gehouden. De toverwoorden van deze tijd, duurzaamheid, circulaire economie (“Kreislaufwirtschaft!”) en innovatie waren volgens Koelnmesse ook volop te vinden bij deze beurs. Er werden meer dan 500 deals afgesloten met een waarde van meer dan 3 miljoen dollar. Kijk, dat zijn cijfers die je niet vaak hoort na een beurs: wat heeft het de deelnemers concreet aan geld opgeleverd?

“Na vier dagen heeft interzum bogotá zijn aanspraak op de titel benchmark-beurs voor Latijns Amerika en de Caraïben volledig waargemaakt. Dit is de leidende beurs voor de toelevering van de meubelindustrie en de houtverwerking”, aldus de zelfverzekerde manager van Koelnmesse SAS in Colombia, Christian Guarin. De rebranding van de beurs was dus geslaagd.

Maar hoe zit het met duurzaamheid, ook een thema zoals hierboven vermeld? Er werd nadruk gelegd tijdens de beurs op de volledige toegevoegde waardeketen; van bosbouw tot interior design. Er waren meer dan 34 presentaties en discussies te zien en te volgen over duurzaamheid en er werden verschillende houtsoorten getoond. De WWF was aanwezig en er werd volop gesproken over typisch Colombiaanse materialen als ficus, maïs, bananenbladeren en zeegras voor het interieur. Maar ook voor Colombiaans hout, nu nog aanwezig in overvloed, liggen kansen op de wereldmarkt, zeker met de oorlog in het Oosten van Europa waardoor de aanvoer van veel houtproducten is uitgevallen. Colombia let goed op de herkomst van het hout en de verantwoorde herbeplanting van bomen aldus lokale autoriteiten.

Kortom, blije gezichte alom, veel deelnemrs hebben zich nu al opnieuw opgegeven voor de volgende keer en deze volgende editie van interzum bogotá (14-17 mei 2024) belooft dus al bij voorbaat een succes te worden. Op de foto bovenaan een Colombiaans bos.