Lelystad – Maandagmiddag 13 september kwamen Prins Bouw, MAC3PARK en RetourMatras samen om de bouw van de nieuwe fabriek officieel te maken. Directie en medewerkers van zowel het bouwbedrijf als van de Flevolandse vastgoedeigenaar werden door het matrasrecyclingbedrijf uitgenodigd om het slaan van de eerste paal bij te wonen. In een informele setting werden de aanwezigen welkom geheten door Nanne Fioole, oprichter en directeur van RetourMatras. Terugkijkend op het afgelopen decennium dat hij onderneemt in Lelystad liet hij duidelijk blijken de succesvolle samenwerking te willen voortzetten met MAC3PARK dat wordt vertegenwoordigd door directeur Marian Mulder. Vergezeld door de eigenaar en voormalig directeur Meine Breemhaar en collega’s Eibert Kroneman en Sanne Wessels bracht zij daar graag een toost op uit.

Uniek in Nederland

Creatief en innovatief ondernemen zit de aanwezigen duidelijk in het bloed. Mulder en operationeel directeur Chico van Hemert van RetourMatras sloegen samen symbolisch de eerste paal de grond in. Bij het laten afweten van de heimachine werd daar namelijk voor gekozen. “Past ook eigenlijk wel een beetje bij het bijzondere bedrijf dat we hebben,” lacht Van Hemert. “Wat wij hier gaan neerzetten is uniek in Nederland. Van het foam dat we uit matrasrecycling herwinnen, maken we momenteel isolatieplaten en ondertapijt. In deze nieuwe fabriek brengen we dat foam door middel van een chemisch recycleproces terug naar een olievorm, polyol, waar een nieuwe matras van gemaakt kan worden. En dat is in ons streven naar 100% grondstoffenhergebruik het ultieme doel, want met deze innovatie is zelfs de circulaire matras straks een feit.” Eind eerste kwartaal 2022 hoopt de directie de nieuwe RetourMatras-fabriek te kunnen openen.

Uitbreiding op de Nikkelstraat

Het zonnetje scheen licht door een wolkendek boven de Nikkelstraat, waar nog leuk nagepraat werd door de aanwezige partijen. Omroep Flevoland legde het officiële moment vast en maakte video-opnames van de matrasrecyclingfabriek die op hetzelfde terrein operationeel is. “Lelystad was onze eerste recyclinglocatie en lange tijd hebben we moeten strijden voor ons recyclingconcept. Opboksen tegen de lage tarieven van de verbrandingsoven is gelukkig verleden tijd. Nu kunnen we met trots zeggen dat ons unieke concept voor duurzame matrasrecycling niet alleen in Nederland bijna door iedereen geaccepteerd is, ook in het buitenland zijn we druk in gesprek,” besluit Fioole.

Samen naar circulair

“De nieuwe fabriek van RetourMatras past perfect in de toekomstplannen die MAC3PARK heeft op de Oostervaart,” zegt Mulder. “Wij willen een circulaire hub creëren op de Oostervaart. Een aantal van onze huurders op dit terrein is bezig met activiteiten die passen in dit thema. Die partijen moeten we samenbrengen, een podium geven en ervoor zorgen dat startups zich hier vestigen. Zo brengen we nieuwe ideeën samen met jarenlange ervaring. De perfecte combi wat mij betreft!”

De RetourMatras-methode

”Dat de RetourMatras-methode, zoals het recyclingbedrijf het noemt, succes heeft laten de cijfers zien. Want jaarlijks worden nu op vier locaties in Nederland al ruim 1.000.000 matrassen gerecycled. En dan is er zelfs nog een beetje capaciteit over, dus zit het bedrijf niet stil. Op kantoor in Bodegraven groeit het team en achter de schermen wordt constant gewerkt aan promotie, optimalisatie en vernieuwing. Altijd een scherpe blik vooruit en samenwerken met gemotiveerde mensen, dat zijn belangrijke kenmerken van de bedrijfscultuur van RetourMatras. Vandaag werd hard werken beloond met nieuwe kennismakingen tijdens een gezellige bijeenkomst. Ook belangrijk, lol hebben en mensen ontmoeten, maar vergeet niet dat tegelijkertijd nog zomaar tientallen afgedankte matrassen over de band rolden,” aldus een woordvoerder van het bedrijf.