Het nieuwe interieur van het VIP centre op Schiphol oogt als een reis door de Nederlandse (kunst)geschiedenis. Studio Marcel Wanders verzorgde het ontwerp, Lensvelt Furniture leverde het meubilair.

Reizigers kunnen in de vernieuwde ruimte, die uit meerdere vertrekken bestaat, eten, ontspannen of werken. “Met een mix van de visuele aspecten van de ontdekkingsreizen uit de 17e eeuw en het Dutch Design van nu is het een onmiskenbaar Nederlands ontwerp geworden”, zegt creative director Gabriel Chiave van Studio Marcel Wanders. “Hier krijgen gasten een laatste glimp van Nederland voordat ze verder reizen. Er zijn diverse ruimten met diverse doeleinden: een bar, een bibliotheek, een speelkamer voor families en werk- en vergaderruimten.”

Lensvelt bevond zich bij dit project in een bijzondere positie als meubelleverancier en projectmanager voor het leveren van andere merken. Chiave: “We zijn blij met het ontdekken van deze kant van Lensvelt en hebben goed samengewerkt bij dit project.” Pieter Kraaijenbrink, senior sales manager bij Lensvelt: “Chiave en zijn team dachten bij het ontwerp echt aan ieder detail: van de vloer tot het behang. Ze hebben er een fantastisch geheel van gemaakt.”

Na de afgelopen tien jaar was de ruimte, waar onder andere staatshoofden en diplomaten worden ontvangen, toe aan een opfrisbeurt. Daarnaast wilde opdrachtgever Schiphol een nieuwe indeling met gescheiden ruimten zodat gasten zich kunnen terugtrekken. “Dus geen uitbreiding, maar inbreiding is wat we verlangden”, aldus Bartjan Wielinga, die verantwoordelijk is voor het VIP centre. De afzonderlijke ruimten kunnen wel weer met elkaar worden verbonden om zo aangepast te worden aan de grootte van een groep gasten.

Lensvelt levert al jarenlang aan Schiphol en in een eerdere samenwerking met Studio Marcel Wanders leverde het bedrijf nieuwe duurzame meubelen voor pier E24 op de luchthaven. Ook bij de vorige incarnatie van het VIP centre was Lensvelt al betrokken. Wielinga: “We stellen hoge eisen aan de veiligheid en de lange levensduur van meubelen. Dit laatste met het oog op duurzaamheid. Al het meubilair dat door lensvelt is geleverd voldoet aan de hoogste eisen voor veiligheid en duurzaamheid.” Vandaar dat de Studio meerdere elementen heeft bewaard en hergebruikt, zoals een stoel van Studio Job en een kast van Piet Hein Eek.