De R+T beurs voor zonwering is pas volgend jaar in Stuttgart (19 tot en met 23 februari) maar de organisatie prikkelt al de bezoekers met interessante informatie. Deze keer over hoe buitenzonwering kan zorgen voor een lagere energierekening.

Of het nu met rolluiken, jaloezieën of met textielschermen is, alle drie zorgen ze voor een effieciënter energieverbruik en meer comfort in huis in alle seizoenen. “Buitenzonwering is in de zomer extra nuttig omdat het de zon van de weerspiegeling via de ramen afhoudt”, aldus Tobias Löhner, Marketing Manager bij ROMA. Omdat er een gat is tussen de zonwering en het raam kan de lucht circuleren en wordt de warme lucht afgevoerd. Hierdoor blijft het huis koeler. Maar het werkt ook op koude dagen: “De lage winterzon kan de ruimte van buitenaf opwarmen zodat er minder energie nodig is. Laat de zonwering zakken tijdens de nacht en het werkt als een extra isolatie tegen de kou”, aldus Tobias.  Volgend jaar laat hij graag zien in Sturttgart hoe dit werkt.

Een ander voorbeeld is Warema: “Moderne zonwering beschermt tegen de warmte en biedt privacy, zorgt voor lagere energiekosten en onze systemen die vanuit een buis naar buiten komen kunnen automatisch worden ingesteld op tijdstip en buitentemperatuur”zegt Marion Fischer, marketing bij Warema. Dit bedrijf maakt ook zonweringsystemen aan de buitenkant van ramen die zelf gemonteerd kunnen worden. Ook hiervoor geldt: volgend jaar te zien en zelf uit te proberen in Stuttgart.

Heroal heeft een textielsysteem dat zonwerend is en toch daglicht doorlaat voor het interieur. Het zip screen system VS Z gaat tot 6 meter breed en tot 18 vierkante meter aan oppervlak. Het kan in de gevel worden ingebouwd of in een koker aan de gevel waarbij de koker aangepast kan worden aan de kleur van het huis. De rail van het systeem is slechts 25 mm breed en kan compleet worden weggeplamuurd indien gewenst.  De fabrikant biedt een keuze uit meer dan 250 stoffen, zowel dicht en reflecterend als lichtdoorlatend. Sommige van deze stoffen zijn volledig zon en UV werend. Zie het zelf in Stuttgart volgend jaar.

Energiebesparing is ook een thema bij Alulux met een rolluik dat opereert op de kracht van de zon. Geen kabels of extra krachtbronnen, dit bespaart kosten en is milieuvriendelijk. De ingebouwde accu slaat energie op voor regenachtige dagen. Het zonnepaneel zit aan de voorzijde van het systeem en vangt dus de minste of geringste stralen op. Duurt het alsnog te lang voordat de zon weer gaat schijnen en is de accu op dan is er een oplaadkabel om vanuit de wandcontactdoos binnen het systeem alsnog te laten functioneren.

Ieder buitenzonweringsysteem werkt goedkoper wanneer het is geautomatiseerd. Wanneer het automatisch reageert op de weersomstandigheden gaat dit besparen nog een stap verder. Het susteem ONYX van HELLA wordt via een app op telefoon of tablet bediend, via voice control of geheel zelfstandig automatisch. ONYX. HOME is voor thuis, ONYX. PRO is voor complete woonblokken of voor kantoorgebouwen. “Buitenzonwering is ook een vorm van passieve airconditioning, maar dan milieuvriendelijk”, zegt Andreas Kraler van HELLA. Afhankelijk van het seizoen laat het systeem licht binnen of juist niet en houdt het zo de slaapkamer koel in de zomer en warm in de winter. “Het systeem geeft automatisch een verwarmingsadvies afhankelijk van de temperatuur en de weersomstandigheden buiten, ook wanneer men niet thuis is, en dit kan zo worden opgevolgd dankzij ons systeem dat gekoppeld wordt aan de verwarming.”