De Europese meubelkoepel EFIC (European Furniture Industries Confederation) heeft zich samen met maar liefst 70 Europese brancheorganisaties krachtig uitgesproken tegen het gebruik van op tekst en kleur gebaseerde instructies voor afvalscheiding op verpakkingen. Deze oproep komt op een cruciaal moment nu het Joint Research Centre (JRC) van de Europese Commissie voorstellen doet voor nieuwe richtlijnen binnen de zogeheten Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR).

Volgens EFIC dreigt de voorgestelde aanpak het tegenovergestelde te bereiken van wat Europa nodig heeft: harmonisatie en vereenvoudiging. In plaats van eenduidige, heldere instructies zouden tekst- en kleurgebaseerde labels juist leiden tot een lappendeken van nationale interpretaties. Dat zet niet alleen de interne markt onder druk, maar zadelt bedrijven ook op met extra administratieve lasten en zorgt voor verwarring bij consumenten.

De meubelsector maakt zich grote zorgen over de potentiële impact op de exportstromen en operationele kosten. De EFIC wijst erop dat verschillende etiketten in de EU al jaren tot de tien grootste handelsbelemmeringen behoren. De huidige voorstellen lijken daar weinig verbetering in te brengen. In plaats daarvan pleit EFIC voor een geharmoniseerd systeem dat werkt over grenzen heen en recycling daadwerkelijk stimuleert.

Een belangrijke voorstander van deze gezamenlijke oproep is Kees Hoogendijk, directeur van Koninklijke CBM en bestuurslid bij EFIC. Hij stelt: “Vandaag laten we expliciet onze collectieve stem horen tegen het gebruik van tekst- en kleurgebaseerde labels voor instructies voor het sorteren van afval op verpakkingen. Deze aanpak zal de EU-markt fragmenteren, bedrijven opzadelen met onnodige administratieve lasten en consumenten in verwarring brengen. Het druist in tegen de harmonisatiedoelstellingen voor etikettering van de verpakkings- en verpakkingsafvalverordening en staat haaks op de hernieuwde inspanningen van de EU om de interne markt te beschermen.”

De gezamenlijke verklaring benadrukt dat Europa een eenvoudig en universeel systeem nodig heeft, gebaseerd op pictogrammen. Zo’n aanpak maakt het mogelijk om in alle lidstaten dezelfde visuele taal te spreken en voorkomt dat bedrijven hun verpakkingen per land moeten aanpassen. Een uniform systeem draagt bovendien bij aan betere recyclingpercentages, doordat consumenten duidelijker weten hoe zij hun afval moeten scheiden.

 

 

Naast de milieuwinst voorziet de EFIC ook economische voordelen. Bedrijven kunnen profiteren van schaalvoordelen en verlaging van operationele kosten, terwijl consumenten profiteren van duidelijke en consequente informatie. Uiteindelijk zou een geharmoniseerde etikettering moeten bijdragen aan het versterken van de concurrentiekracht van de Europese industrie als geheel.

Met deze gezamenlijke oproep hopen de meubelkoepel EFIC en de aangesloten brancheorganisaties dat de Europese Commissie de huidige koers van het JRC heroverweegt. De sector wil samen toewerken naar een circulaire economie, maar benadrukt dat dit alleen kan met consistente en slimme regelgeving.

Het volledige gezamenlijke statement is te lezen op de website van EFIC: EFIC joint statement on waste sorting labels.