De tien winkels van Chateau d’Ax in Nederland zijn failliet. De winkels vallen onder Italdax BV, op 8 november is het bedrijf door de rechtbank in Midden-Nederland failliet verklaard. Chateaux d’Ax is in Nederland vooral aan woonboulevards gevestigd, zoals in het Woonhart van Zoetermeer, het Alexandrium in Rotterdam en het meubelplein in Leiderdorp.

De problemen van Italdax komen waarschijnlijk mede vanuit Italië, waar vorige maand een financieel herstructureringsplan werd afgekondigd. De fabrikant uit Lentate sul Seveso-Milano van high-end Italiaanse leren banken bestaat dit jaar 70 jaar.  Ze probeerden in oktober nog betalingsoverkomsten te sluiten met de crediteuren. De Nederlandse tak was onafhankelijk van de Italiaanse.

Chateau d’Ax is in 1948 opgericht in Italië, valt op de eigen website te lezen. Het merk heeft verkooppunten in 84 landen. Op de Salone del mobile werd het 70-jarig bestaan gevierd. Het merk is gepositioneerd in het middenhoge segment van de markt, de stijl loopt uiteen van design tot romantisch en luxe.