Na 91 jaar op één locatie kwaliteitsbedden te hebben geproduceerd, is Avek verhuisd naar een nieuwe fabriek. In Surhuisterveen, van de Groningerstraat 98 naar de Groningerstraat 126. Op 22 maart 2024 opende de Commissaris van de Koning in Fryslân, de heer A.A.M. Brok, feestelijk de nieuwe fabriek. Zijn boeiende toespraak werd opgevolgd door een al even sprankelend betoog van voormalig staatssecretaris en senator Joop Atsma.

Dit alles te midden van de massaal opgekomen bezoekers. Er werd tijdens de toespraken onder andere stilgestaan bij de geschiedenis van Avek en de betekenis van het bedrijf voor de regio. Bij de openingshandeling werd de nieuwe Noflik boxspring onthuld door de heer Brok en oud-directeur Gezinus Kok.

Aansluitend was er een rondleiding door de imposante fabriek én werd er gezellig nageborreld in de kantine. Velen bezochten tevens de prachtige showroom.  De directie: ”We kijken terug op een zeer geslaagd evenement, en willen iedereen bedanken die door hun aanwezigheid of anderzijds bijgedragen heeft aan deze mooie middag.”

Bedding Business Magazine/Interior Business Magazine was uiteraard aanwezig en maakte een korte sfeerimpressie. Zie hiervoor de film onderaan dit artikel.

 

 

 

De nieuwe fabriek van Avek is één van de meest duurzame productielocaties van Nederland. Zo is de complete locatie energieneutraal, en is er geen gasaansluiting in het bedrijf aanwezig. In de energiebehoefte van het pand wordt voorzien door 1920 zonnepanelen op het witte dak. Het verwarmen van de bedrijfsruimtes vindt plaats via energiezuinige warmtepompen en vloerverwarming. Voor de verlichting is uitsluitend LED toegepast, en wordt gewerkt met bewegingsschakelaars. Bijzonder detail is dat het kantoor is gebouwd met de innovatie ClickBrick: fraaie circulaire bakstenen die gestapeld worden in plaats van gemetseld, en daardoor later kunnen worden hergebruikt. Het regenwater wordt gescheiden – op eigen terrein – opgevangen, en er is aandacht voor flora en fauna. Zo zijn er voorzieningen voor egels, insecten, vleermuizen en vogels.

   

Met deze belangrijke stap, die bijdraagt aan zowel efficiency als duurzaamheid, wil het ‘Feanster bedrijf’ voorbereid zijn op de toekomst. De nieuwbouw is gerealiseerd door Jorritsma Bouw, in samenwerking met voornamelijk Friese onderaannemers. Architectenkantoor Studio SKA is verantwoordelijk voor het fraaie ontwerp: modern, maar met een knipoog naar het verleden.

Avek maakt bedden in vele uitvoeringen. De bedden kenmerken zich door een lange levensduur en een heerlijk ligcomfort. Avek verkoopt haar bedden via geselecteerde winkels in het hele land, maar ook hotels, bungalowparken en overheidsinstanties als bijvoorbeeld ‘Defensie’ behoren tot de clientèle.

Achtergrond informatie
Avek is opgericht in 1927 door pake Roelf Kok. Hij had een manufacturenwinkel in Surhuisterveen. Keer op keer moest hij de standaard bedden laten aanpassen, omdat ze te groot waren voor de bedsteden. Daarom begon hij zelf met het maken van bedden op maat. Avek staat voor Arbeid, Vlijt En Kwaliteit. Het erfgoed van grootvader is voor de kleinzonen Roelf en Roelf nog steeds leidend. In Surhuisterveen maken de vakmensen van Avek nog altijd bedden op maat. Daarbij is Avek best een beetje trots op haar Friese roots, getuige de beddenlijnen met Friese namen als Noflik, Simmer, Fier en Stiel. Het kwaliteitsstempel ‘Makke yn Fryslân’ staat dan ook op het nieuwe bedrijfspand.

Neem voor meer informatie contact op met Avek, mail naar info@avek.nl of bel 0512-369444.

Hieronder de korte film met een impressie van de mooie middag in Surhuisterveen.