De aflevering van ‘Steenrijk, Straatarm’ met de familie Van Delden, die enkele weken geleden werd uitgezonden, was wellicht een van de ontroerendste tot nu toe. Hierin zagen we hoe de welvarende Mark Zijlstra, van Groothandel Collectione uit Venlo, en goede vriendin Roos van leven ruilden met alleenstaande vader Frank. De kloof tussen arm en rijk was nog nooit zo groot, maar Mark heeft daar iets aan gedaan.

“Je moet elkaar toch een beetje helpen”

In de aflevering was te zien hoe Frank het als alleenstaande vader moet zien te rooien. Dat doet hij – samen met zijn dochter Annemiek en zoon Christiaan – van 40 euro per week. Dit in tegenstelling tot Mark en zijn vriendin Roos, die een weekbudget hebben van 2000 euro. Op Twitter deelt Mark heugelijk nieuws: de familie van Delden is namelijk schuldenvrij. ‘Wij hebben hun schuld afbetaald. Geen compliment nodig voor ons maar wel voor iedereen die de familie met berichtjes of andere zaken hebben verwend na de aflevering van 11 november.’

“Het is echt gekomen door het programma. Dat deed veel met mij”, vertelt Mark Zijlstra. “Je ziet ineens dat er in Nederland soms schulden ontstaan door pech. En als je dan een laag inkomen heb, dan komen mensen er soms amper uit. Daarom heb ik besloten om dit te betalen.”

Los van de betaling zelf heeft Mark ook afspraken gemaakt met de bank, om zo te zorgen voor een vangnet. “Nu zijn ze nog een jaar geholpen”, vertelt hij. “Ze reageerden heel dankbaar. Ik heb wel gezegd dat één keer bedanken genoeg is. We hebben nog elke dag contact.”

“Je ziet gewoon wat er allemaal op het pad is gekomen van die familie”, vervolgt hij. “In twee maanden tijd is Frank, de vader des huizes, helemaal opgebloeid. Echt een wereld van verschil. Je moet elkaar toch een beetje helpen.”

Mark, hier geflankeerd door zijn vader en zus. Foto: Interior Business Magazine