Naast de overname van Conforama door concurrent But (merk van Mobilux dat op zijn beurt weer in handen is van het Oostenrijkse Lutz) zijn er meer opvallende bewegingen gaande in de Franse meubelbranche.

Zo staan de 30 Franse winkels van Habitat opnieuw te koop en is er sinds kort uitstel van betaling aangevraagd voor de keten Alinéa (2.000 medewerkers), eigendom van supermarktconcern Auchan. Economen wijten dit niet alleen aan het uitvallen van de vraag door de pandemie en de economische gevolgen of door het opkomen van online meubelen shoppen (14 procent van de totale meubelmarkt). Zij wijzen er op dat Habitat al jaren een probleemkind is in de branche en dat ook het beleid van  Alinéa nooit de aandacht van Auchan heeft gekregen die het nodig had.

De markt voor meubelen in Frankrijk is en blijft goed, aldus Jean-Charles Vogley, secretaris generaal van de Franse fabrikantenvereniging FNAEM.  “Conforama zat ook al langer dan de huidige crisis in de knel, daar is nu een oplossing voor gevonden. Ik voel dat we een frisse doorstart gaan maken als branche, want de vraag naar meubelen is onveranderd hoog.” Franse meubelfabrikanten vormen 40 procent van het totale marktaandeel in hun thuisland.

Met name keukenmeubilair is in hoge mate nog steeds Made In France. Er werken in totaal 40.000 mensen in de Franse meubelindustrie. Cathy Dufour van l’Ameublement Français: “Ik hoop dat Conforama dankzij de overname door But ook iets meer naar Franse fabrikanten gaat kijken als leverancier.” Conforama werkte tot nu toe veel samen met buitenlandse fabrikanten, waaronder veel Belgische bedrijven. IKEA heeft in haar enorme assortiment maar een enkel meubel dat in Frankrijk wordt geproduceerd, zo voegt Dufour fijntjes toe.