De teleurstelling is groot dat door de coronapandemie niet-essentiƫle winkels nog langer moeten wachten op versoepelingen. 56% van de ondernemers aangesloten bij INretail gebruikt inmiddels eigen spaargeld om met de zaak te kunnen overleven. De huidige maatregelen maken een gezonde bedrijfsvoering onmogelijk. Bijna zes van de tien ondernemers zagen afgelopen tijd de schuldenlast fors toenemen door de aanhoudende maatregelen en is persoonlijk aansprakelijk bij een faillissement.

Geen dag extra wachten

Zodra de besmettingen afnemen of ziekenhuisopnamen dalen wil INretail dat het kabinet geen dag extra wacht met besluiten tot versoepelingen. De overleg agenda van het kabinet moet naar voren gehaald worden. Dat voorkomt dat anders pas na 20 april de winkels meer mogen dan nu. Dat is niet vol te houden.

Goed voorbereid voor heropening

De winkels zijn goed voorbereid op een veilige heropening. INretail heeft samen met de ministeries van Economische zaken, Justitie & Veiligheid en gemeenten tot en met afgelopen weekend keihard gewerkt aan een plan hiervoor. Dat ligt nu klaar om operationeel te worden maar helaas blijven winkel nog weken aangewezen op kopen op afspraak en click&collect. Dat dwarsboomt een gezonde bedrijfsvoering waardoor ondernemers doorlopend verlies lijden.