Nieuw talent krijgt volop de ruimte tijdens Heimtextil 2019 in Frankfurt, aldus de organisatie van deze grootste vakbeurs voor interieurtextiel. NEW & NEXT is een wedstrijd voor studenten aan designopleidingen; de ontwerpers van de toekomst. Afstudeerprojecten kunnen worden getoond aan de bezoekers van de beurs en zij kunnen contacten leggen met fabrikanten, aldus Olaf Schmidt, Vice President Textiles & Textile Technologies van Messe Frankfurt.

De wedstrijd is bedoeld voor alle (inter)nationale opleidingen waar textielontwerp wordt onderwezen. De ontwerpen komen tijdens Heimtextil (8-11 januari 2019) te staan in hal 3.0, aanmelden kan gratis via www.heimtextil-newandnext.com vanaf half augustus. De deadline voor inzenden is 30 september.

NEW & NEXT is al een aantal jaren een vast onderdeel van de beurs. Onder deze naam kunnen startups die tot 5 jaar professioneel actief zijn zich presenteren. Naast textiel in hal 3.0 zijn er ook NEW & NEXT ontwerpers van badtextiel, bedtextiel en tafellinnen te zien in de hallen 9.0 en 12.0. De Duitse Vereniging voor de huistextiel industrie (die ook Heimtex heet) heeft ook een wedstrijd voor studenten uitgeschreven onder de naam House of Textile, waarbij een indruk moet worden gegeven van het leven met textiel in 2025. De tien beste concepten voor een virtuele kamer en de vijf beste textielconcepten zijn te zien in hal 9.0

De beurs richt zich voor deze editie speciaal op architecten, interior designers en hotelinrichters. Speciaal voor de jongeren in deze beroepen zijn er lezingen onder de noemer Interior.Architecture.Hospitality Lectures op vrijdag 11 januari in hal 4.2 over de toepassing van textiel in hotels. Voor Duitse studenten aan het MBO is er een programma georganiseerd door het Centrale Overleg Ruimte en Inrichting (in het Duits klinkt dit net even toffer: Zentralverband Raum und Ausstattung). Beginnende ontwerpers zijn ook welkom op de stand van DecoTeam op donderdag 10 januari in hal 8.0 om 17:00 uur. Daar kunnen ze een goede indruk krijgen van de textieltrends van volgend seizoen en kunnen zij netwerken met de ontwerpers van DecoTeam.

Op de foto de man die generaties van textielontwerpers in ons land heeft opgeleid aan de Design Academy in Eindhoven: de onvergelijkbare Ulf Moritz.