Bureau RMC heeft uitgezocht hoe druk het was in de Nederlandse winkelstraten vorig jaar. Wat blijkt? Na twee jaar corona is de zaterdag weer helemaal terug als winkeldag. Alle winkelstraten werden 11 procent beter bezocht dan in 2021. A1 lokaties zelfs 13 procent. De woonboulevards zijn minder in trek: een daling van 10 procent in bezoekers in vergelijking met 2021.

De vijf drukste winkeldagen van 2022 waren woensdag 27 april (Koningsdag), zaterdag 26 februari (voor het eerst geen anderhalve meter beperkingen meer), vrijdag 27 mei (dag na Hemelvaart, altijd veel winkelbezoek), zaterdag 26 maart en zaterdag 16 april. Allemaal dagen in de eerste helft van het jaar, want de tweede helft van het jaar was het aanmerkelijk minder druk in de winkelstraten van Nederland. Vanaf week 29 dook het aantal winkelenden onder de 0 procent toename, afname dus. Met uitschieters naar beneden tot wel 50 procent. Alleen in de laatste twee weken van het jaar schoot het weer omhoog vanwege kerstmis.

De drukste winkelmaand was dus niet december maar juli, gevolgd door augustus. Dit tart alle klassieke aannames maar wordt door Bureau RMC verklaard als verlate reactie op de lockdown uit het eerste kwartaal van 2022. Zelfs het gemiddeld drukste tijdstip is in beeld gebracht: de meeste mensen winkelen tussen 14: 30 en 15: 00 uur. Dan dus geen pauze nemen als winkelmedewerker, zo lijkt het devies.