Het afgelopen kwartaal is overbieden gestagneerd. Gemiddeld bieden kopers 4,8% boven de vraagprijs, ongeveer evenveel als een kwartaal eerder. Volgens Maxim Bours, CEO van Huispedia, betekent dit niet dat de woningmarkt langzaam verbetert: “Er wordt nog steeds hoog en vaak overboden. Het is een illusie om te denken dat we even rustig kunnen ademhalen. Er zijn 1,8 miljoen huishoudens actief op zoek naar een woning die veel van hen niet kunnen vinden: de woningmarkt zit dus nog steeds muur- en muurvast.” 

Sinds begin 2023 nam de gemiddelde overbieding elk kwartaal fors toe. Tot het vierde kwartaal van 2024: toen stagneerde de gemiddelde overbieding. Deze stagnatie zet nu door: gemiddeld boden kopers 4,8% in het eerste kwartaal van 2025 boven de vraagprijs, net zoveel als vorig kwartaal. 

Er zijn grote verschillen tussen provincies en gemeenten als het gaat om overbieden. De cijfers op provincie- en gemeenteniveau zijn terug te vinden in het Huispedia Woningmarkt Trendrapport Q1 2025. Waar vorig kwartaal nog fors meer woningen in vraagprijs werden verlaagd, gebeurde dat dit kwartaal minder vaak. Inmiddels wordt 1 op de 10 woningen (10%) opnieuw te koop gezet met een lagere vraagprijs. Vorig kwartaal gebeurde dat nog bij 1 op de 8 woningen (12,1%). 

Wel blijft een prijsverlaging een belangrijke indicator of onderbieden mogelijk is: bij ongeveer 1 op de 2 woningen waar de vraagprijs is verlaagd, ligt de uiteindelijke verkoopprijs juist ónder de vraagprijs. Dat is een stuk vaker dan voor de gehele markt, waar bij minder dan 1 op de 4 woningen wordt onderboden. 

Volgens Maxim Bours, CEO van Huispedia, duiden de cijfers erop dat de rek uit de woningmarkt is: “Veel huizenkopers gaan met de markt mee als het gaat om overbieden, maar zitten nu aan hun maximale budget. Dat overbieden ongeveer gelijk blijft komt omdat veel van deze kopers niet meer kúnnen bieden. De hypotheekrente – die tegen de voorspelling in juist licht werd verhoogd – drukt op het budget van huizenkopers.” 

Dat overbieden stagneert neemt de problemen op de woningmarkt volgens Bours niet weg: “Het is een illusie om te denken dat we even rustig kunnen ademhalen: er wordt nog steeds hoog en vaak overboden. En we verwachten dat als de rente weer zal dalen, overbieden ook weer snel zal toenemen.” 

Bours sluit af: “1,8 miljoen huishoudens zijn actief op zoek naar een woning die veel van hen niet kunnen vinden: de woningmarkt zit dus nog steeds muur- en muurvast. Onderzoek van ABN AMRO toont aan dat niet het woningtekort of de groei van de bevolking huizenprijzen opdrijft, maar wat we kunnen en willen betalen. De kern van het probleem op de woningmarkt ligt bij kopers en verkopers die elkaar in de houdgreep houden. Als we daaruit willen komen hebben we drie dingen nodig: meer woningaanbod, toegang tot belangrijke woninginzichten voor iedereen en een waterdicht biedproces dat niemand benadeelt. Alleen zo herstellen we vertrouwen en brengen we de doorstroming op gang.”