In een live persconferentie van Minister Wouter Koolmees (SZW) en Fred Paling (bestuursvoorzitter UWV) is zojuist bekendgemaakt dat de overheid bij alle bedrijven waarvan de omzet weggevallen is of aanzienlijk verminderd is tot maximaal 90 procent van de loonkosten zal overnemen via een noodverordening.

Vanaf maandag 6 april gaat er een Noodloket open van het Ministerie van SZW. Bedrijven kunnen online of telefonisch een aanvraag doen. Deze noodverordening moet gezien worden als een voorschot voor ondernemers, bedoeld om hun medewerkers in dienst te houden. Voorwaarde is dat het huidige omzetverlies 20 procent of meer is in vergelijking met het vierde kwartaal van vorig jaar. Bedrijven die aanspraak maken en daarna alsnog hun medewerkers ontslaan, dus tegen de geest van de verordening in, zullen achteraf beboet worden. De minister riep op om hoe dan ook geen misbruik te maken van deze regeling en deed een beroep op ons moreel besef in deze.

Het UWV wordt belast met de uitvoering van het uitbetalen van de voorschotten. De regeling geldt voor alle werknemers: vast contract, flex, full time of part time. De verwachting is dat na 2 tot 4 weken na de opening van de site van het Noodloket (vrijdag aanstaande) en het Noodloket zelf (maandag 6 april) de eerste voorschotten op het salaris (met een terugwerkende kracht tot 1 maart) worden uitbetaald.