Haarlem, 27 januari 2022 – IKEA publiceerde deze week het IKEA Sustainability Report FY21. Het Zweedse woonwarenhuis geeft aan op schema te liggen voor het behalen van de gestelde doelstelling om in 2030 circulair en klimaatpositief te zijn. Er zijn hiervoor in 2021 belangrijke stappen gezet. Zo draaien winkels en distributiecentra steeds meer op hernieuwbare energie, is 73% van al het gebruikte materiaal in producten en verpakkingen van IKEA hernieuwbaar of gerecycled en was Amsterdam de tweede stad ter wereld waar IKEA uitstootvrij bezorgt.

Hoogtepunten 2021 op het gebied van duurzaamheid:
De totale CO2-uitstoot van IKEA is in 2021 wereldwijd met 1,6 miljoen ton gedaald. Dit is een afname van 5,8% ten opzichte van 2016. Dit terwijl het bedrijf blijft groeien.

De daling in CO2-uitstoot komt onder andere door toegenomen gebruik van hernieuwbare energie in winkels en distributiecentra. Ook ondersteunt het Zweedse woonwarenhuis via een nieuw programma 1.600 directe leveranciers in de transitie naar hernieuwbare energie – het doel voor 2030 is 100%.

Amsterdam was de tweede stad ter wereld waar IKEA uitstootvrij bezorgt. Het bedrijf maakt alleen nog gebruik van elektrische voertuigen en wil daarmee bijdragen aan schonere lucht in de stad. Het doel is om in 2025 wereldwijd alleen nog uitstootvrij te bezorgen. Ook de winkels opereren groener. Zo plaatste IKEA Amersfoort in 2021 als eerste vestiging wereldwijd zonnepalen op de gevel van het gebouw. De daken lagen al vol met zonnepanelen.

IKEA Eindhoven plaatste om die reden als een van de eerste vestigingen in Europa zonnepanelen op carports op de bovenste verdieping van het parkeerterrein. Het doel is om in 2025 alle gebouwen wereldwijd op 100% hernieuwbare energie te laten draaien – momenteel is dat in Nederland 66%. 73% van al het gebruikte materiaal in producten en verpakkingen is hernieuwbaar of gerecycled. Het doel voor 2030 is 100%.

IKEA biedt consumenten steeds meer duurzame opties. Zo introduceerde het bedrijf dit jaar VÄRLDSKLOK – plantaardig gehakt – en SOLHETTA led-lampen die 35% energiezuiniger zijn dan hun voorgangers.

IKEA en MUD Jeans ontwikkelden een hoes van gerecyclede spijkerbroeken voor de iconische KLIPPAN. Elke hoes bespaart bijna 27.000 liter water en heeft een 67 % lagere CO2-voetafdruk in vergelijking met de standaarden in de industrie.
Steeds meer klanten maakten gebruik van de services van IKEA om de levensduur van producten te verlengen. In 2021 werden door consumenten 4,2 miljoen losse onderdelen gebruikt, zoals schroefjes en tafelpoten. Reserveonderdelen zijn nu gemakkelijk te bestellen via de website.

Ook introduceerde IKEA de Circular Hub: een plek waar meubels worden doorverkocht, hersteld, herverpakt, gedemonteerd of gerecycled. In Nederland zijn sinds september 2020 meer dan 15.000 producten teruggenomen met de Meubel inruilservice om een tweede leven te krijgen bij nieuwe klanten.

Meer dan 99,5% van het hout dat IKEA gebruikt in haar producten is FSC-gecertificeerd of gemaakt van gerecycled hout. In 2030 wil het warenhuis gebruik maken van minstens 30% gerecycled hout. Op dit moment is dat al 14%.

De samenwerking tussen IKEA, Renewi en Retourmatras leidde het afgelopen jaar tot twee nieuwe matrasrecyclingfabrieken in Nederland. Met de totale recyclingcapaciteit van de vier fabrieken zijn de partijen in staat om alle afgedankte matrassen in Nederland – jaarlijks 1,5 miljoen – te recyclen tot herbruikbare grondstoffen.

IKEA is in 2021 voor het vijfde jaar op rij gekozen tot meest duurzame merk in de categorie ‘retail’ door de Sustainable Brand Indextm. Deze index is het grootste een meest toonaangevende onderzoek in Europa op het gebied van consumentenmerken en duurzaamheid.

IKEA als werkgever
Ook als werkgever wil IKEA positieve impact maken. Zo biedt het bedrijf mensen met een vluchtelingenachtergrond de kans om werkervaring op te doen. Dat gebeurt via het meerjarige ‘Skills for Employment programma’. In 2021 namen in 22 landen 802 vluchtelingen deel aan het programma. In Nederland is het programma in 2021 gestart in de winkels in Amsterdam, Haarlem, Duiven, Heerlen, Barendrecht en Breda.

Voor eind 2022 wil IKEA wereldwijd minimaal 2.500 vluchtelingen ondersteunen. Daarnaast trok Ingka Group – de grootste franchisenemer van het IKEA concept – afgelopen jaar een totaalbedrag van 110 miljoen euro uit om haar circa 170.000 medewerkers wereldwijd te bedanken voor hun buitengewone inzet tijdens de coronapandemie.

Ook behaalde IKEA Nederland een positief onderhandelingsresultaat over loon, pensioen en een inclusieve verlofregeling met onder andere gendertransitieverlof.