Duurzaamheid, bescherming van grondstoffen en circulaire economie; thema’s die in de meubel- en interieurbranche steeds meer een betekenis krijgen. Steeds meer bedrijven zien de voordelen in van duurzaamheid en houden hier rekening met ontwerpen en productiemethoden. Tijden de imm Spring Edition  begin juni zullen deze thema’s aan bod komen, niet alleen bij de exposanten maar ook bij een veelzijdig event programma van de beurs zelf.

Wat betekent circulaire economie voor het eigen bedrijf? Hoe circulair is de meubelindustrie? Furniture 4.0 en Circular House: wat komt er op de branche af en wat zorgt ervoor dat de inrichtingsbranche een stap voorwaarts zet richting duurzaamheid? Op 4 juni, de eerste beursdag van de imm Spring Edition, komen deze vragen aan bod tussen 16 en 19 uur tijdens een Summit van experts uit de industrie, de (Duitse) politiek, de (Duitse) handel en designers. Georganiseerd door de vereniging van meubel- en keukenhandelaren (BVDM) in samenwerking met de federatie van de Duitse meubelindustrie (VDM) gaat deze bijeenkomst dus over de Circular Economy, met namen die ons wellicht niet veel zeggen maar die in Duitsland graag en vaak in vakbladen en op sites op de foto staan in maatpak (of maatrok): Christian Haeser, directeur van het Handelsverband Wohnen und Büro e.V; Jan Kurth. directeur van het Verband der deutschen Möbelindustrie e.V.; Sonja Krieger, directeur van de Krieger Gruppe; Gregor Zwingmann, directeur van Polster Aktuell; Dr. Maik Schlickel, Sustainability Manager van nobilia-Werke J. Stickling GmbH; Paul Jonas, mede-oprichter en directeur van Revive; Lars Grieseholt, Productmanager bij Hettich en Dr. Christoph Epping, afdelingshoofd van het Bondsministerie voor Milieu, Natuurbescherming en Nucleaire Veiligheid.

De expositie Design for Decades in de Pure Galleries in Hal 11.2 presenteert een keuze van tijdloze productdesigns die in het kader van circulaire economie staan voor een lange levensduur en blijvend gebruik. Het is een andere benadering dan denken vanuit recyclen maar in feite net zo relevant. Dick Spierenburg, directeur van imm Spring Edition, zocht ontwerpen uit die al langer dan tien jaar op de markt zijn en die door updates en herontwerp actueel worden gehouden. Ook meer recente ontwerpen die het volgens hem in zich hebben om een designklassieker te worden staan hier tentoongesteld, met modellen van Brühl & Sippold, BW, COR, Durlet, Janua/Freifrau, Jori, Kettnaker, Leolux, Montis en Schönbuch.

Op de eerste en tweede beursdag vinden om 13, 14 en 15 uur in de Speakers Corner@The Circle in de Pure Galleries de Architonic Live Talks plaats. (Duitse) Persoonlijkheden uit de wereld van design en architectuur houden hier voordrachten voor iedere bezoeker en gaan met het publiek eventueel in discussie. Namen? Patrick Reymond, van atelier oï, over materialen, vormen en typologie. Florian Kallus en Sebastian Schneider van Designstudio KASCHKASCH, gespecialiseerd in meubelen, lichtontwerp en art direction. Maxime d’Angeac van het gelijknamige (interieur)architectuurbureau dat klassieke en moderne stijlen combineert. En ook Werner Aisslinger van Studio Aisslinger, die in zijn ontwerpen veel storytelling toepast. Uiteraard moet er bij al dat gepraat ook gedronken kunnen worden dus is er een bar met een loungegedeelte dat The Circle heet waar bezoekers elkaar informeel kunnen ontmoeten en begroeten. Hee, hoe gaat het, heb jij nog iets leuks gezien, is die en die er ook, u kent het spel wel.

Deze eenmalige, ontspannen juni editie van imm cologne heeft daarnaast nog een vernissage van de Pure Galleries (ober!) en de Sundowner borrel op het Piazza (ooooober!). Alle events en highlights zijn te vinden op www.imm-cologne.de/events/