INretail vindt het goed nieuws dat de regels voor kopen op afspraak vanaf dinsdag 16 maart worden aangepast naar 1 klant per 25 vierkante meter.
“Dit was hard nodig, omdat de regel van twee klanten per verdieping niet goed werkt voor veel winkels. De retail weer veilig heropenen is de enige echte oplossing voor het omzetprobleem. De aangekondigde aanpassing van kopen op afspraak is goed, maar nog steeds een tussenstap,” aldus de brancheorganisatie non-food.

Stap in goede richting
Grotere winkels in het mkb en ketenbedrijven kunnen beter uit de voeten met een regel van 25 vierkante meter winkelvloer per klant dan met de norm van maar twee klanten per verdieping. Maar ook met deze technische aanpassing van de regels blijft het gevecht om een gezonde omzet groot. “Het kabinet zet een stap in de goede richting, maar de enige echte oplossing is het weer volledig heropenen van de winkels en dat kan veilig. Dat hebben we al acht maanden bewezen.”

Intelligenter organiseren
Vanaf maart vorig jaar al heeft de sector getoond dat winkels met de juiste maatregelen veilig open kunnen. Samen met ministeries werd daarvoor een goed werkend protocol ontwikkeld.
INretail heeft de Nederlandse staat maandag gedagvaard en de rechter uitgelegd, waarom zij per direct heropening van winkels eist. De brancheorganisatie voerde aan dat het kabinet onder meer de economische en maatschappelijke belangen bij het besluit tot verlenging van de winkelsluiting onvoldoende heeft meegewogen. Bovendien zijn geen volwaardige alternatieven geboden a die een realistische omzet mogelijk maken. Het gevolg is dat een kaalslag dreigt in de winkelstraten en 50.000 tot 60.000 banen op de tocht staan. De rechter doet uiterlijk vrijdagochtend 10.00 uur uitspraak.