Uit een representatieve peiling van INretail blijkt dat 81% van de ondernemers met niet-essentiƫle winkels invoering van het corona toegangsbewijs met identiteitscheck onacceptabel vindt. Als het kabinet op 12 november besluit dat extra maatregelen nodig zijn dan wil INretail dat het kabinet teruggrijpt op eerder ingestelde maatregelen. Die werkten uitstekend en werden opgesteld in overleg met partijen die de handhaving moeten organiseren.

 

Onuitvoerbaar en onveilig

Van iedere drie ondernemers geven er twee aan dat een corona toegangsbewijs en identiteitscontrole bij de winkeldeur voor hen onuitvoerbaar is door personeelsgebrek. Het is niet te organiseren en bij driekwart van de ondernemers leeft grote vrees voor allerlei taferelen bij de winkeldeur.

In de samenleving woedt een discussie over de mogelijke bredere inzet van het corona toegangsbewijs. Ondernemers willen niet dat medewerkers politieagent moeten spelen en in onveilige situaties terecht komen die bij winkels worden uitgevochten.

 

Veiligheid top prioriteit

INretail zet in op maximale veiligheid voor winkels. Vorig jaar werden hiervoor al afspraken gemaakt in overleg met onder andere de gemeenten. Die zijn verantwoordelijk voor de handhaving van alle maatregelen. Het gaat om maatregelen die van veiligheid in winkels en winkelgebieden topprioriteit maken, waarbij ook met typen winkelgebieden rekening wordt gehouden.