Woensdag ging Design District van start, vandaag is de laatste dag van dit evenement in de Van Nelle fabriek in Rotterdam. Vandaag zijn ook consumenten welkom op deze beurs, waar meubelen, verlichting, stoffen, vloerbedekkingen en andere elementen voor het inrichten van interieurs te vinden zijn.

Gisteren, donderdag, is traditioneel de drukste dag van Design District en ook nu wist het publiek in op het eerste gezicht grote getale de weg naar Rotterdam te vinden: parkeerplaatsen stonden vol en de twee beschikbare hallen waren lekker druk. Het is duidelijk dat leveranciers van meubelen, verlichting, stoffen en andere items voor het interieur niet stil hebben gezeten tijdens de pandemie. Er zijn veel nieuwe producten ontwikkeld die nu eindelijk getoond konden worden aan een publiek van (interieur)architecten, designers, opdrachtgevers, stylisten, studenten en andere vakmatig betrokkenen.

Rode draad bij deze editie is, nog meer dan voorheen, hergebruik van materialen. Veel meubelfabrikanten presenteren duurzame oplossingen, zoals bijvoorbeeld Planq en Circuform waarbij respectievelijk ingezamelde kleding en afval uit de provincie Noord-Holland de basis vormen voor nieuwe meubelen. Stoffenleveranciers als Vyvva Fabrics en Vescom bieden collecties aan uit 100 procent gerecyclede PET flessen die tot garens zijn verwerkt. Afval van de een is grondstof voor de ander (Pacha Panels en Het Stille Verzet akoestische oplossingen, bijvoorbeeld). Een andere trend is de logische vervaging tussen thuiswerken en op kantoor werken: de meubelen van extremis (bank AMAi met luifel), Arco (zit/sta tafel van Jorre van Ast en kruk Bock van Carolin Zeyher) en zelfs de klassieke kantoormeubelen van Kusch&Co (in trendy groene poedertinten) en Muuto (opvallende grote blauwe poef) laten zien dat op kantoor werken een thuisgevoel moet opwekken. Voor de echte thuiswerkers zijn er mooie wandplanken van Castelijn waaraan gewerkt kan worden.

Voor het echte thuisgevoel zonder werk aan het hoofd waren er bijvoorbeeld de nieuwe asymmetrische tafel Dolmen van Mobitec, de fijne fauteuil Glider van Artifort en de grote halfronde, lage, bont gestoffeerde zitelementen van Montis. Hoewel deze ook goed staan in een lobby. Grenzen blijven vervagen tussen thuis en kantoor. De enorme massieve houten vergadertafel van Zeitraum past op kantoor maar ook in een villa. De innovatieve zit/ sta tafel Wini Motion van kantoorinrichter WINI met touchbediening en LED indicator is een volbloed kantoormeubel die tot 6 meter lengte kan worden uitgevoerd. Ook de scheidngswanden met meerdere functies (Frame, ontwerp Robert Bronwasser) van Cascando zijn puur kantoorgericht, maar ogen nog steeds vriendelijk en nodigen uit tot aanraken. Bij verlichting is de smalle, metalen buis met een sterke LED lichtstraal, zowel hangend als aan de wand als op een voetje op het bureau en het liefst in zwart uitgevoerd in de mode. Buizen als vorm zijn hoe dan ook in trek bij verlichtingleveranciers.

Een uitgebreid beursverslag van deze positief gestemde editie van Design District is te lezen in de komende editie van Interior Business Magazine.