Op zoek naar goede vakmensen? “Zorg dat je in beeld bent”

Wagenmans wonen en slapen in Lemelerveld hecht veel waarde aan het opleiden van jonge mensen. “De goede mensen op de goede plek krijgen, daar draait het om”, zegt mede-eigenaar Bas Wagenmans. Om dit te bereiken is het volgens hem vooral van groot belang dat je als woninginrichter het vak promoot én studenten de kans geeft.

Wagenmans wonen en slapen is een echt familiebedrijf. Bas runt het bedrijf samen met zijn broer Joris en zus Aukje. Hij vertelt: “Mijn opa begon op deze plek bijna honderd jaar geleden met een winkel in kruidenierswaren, mijn oma had er wat kinderkleding en sieraden bij. Mijn vader introduceerde later meubels en inmiddels verkopen wij niet alleen meubels, maar ook slaapkamers en alle denkbare aankleding, zoals vloeren en wanden. Zo zijn wij een complete woninginrichter.”

Tv-programma’s
Het bedrijf is al heel wat jaren actief als het gaat om het opleiden van jonge mensen. “Wij hebben momenteel acht jongens op de weg; stoffeerders, meubelbezorgers en vloerenleggers. Zij zijn hier allemaal op jonge leeftijd al begonnen en via ons opgeleid”, vertelt Bas. “Tegenwoordig vallen we als bedrijf onder de noemer ‘erkend leerbedrijf’, maar officieus leiden wij dus al veel langer jonge talenten op.”

Het is volgens hem een tijd lang vrij lastig geweest om jongeren te enthousiasmeren om als interieurvakman of – vrouw aan de slag te gaan. “Het vak woninginrichting had een suf imago en kreeg te weinig aandacht vanuit de branche zelf. Door de vele tv-programma’s op het gebied van woninginrichting is hier de laatste jaren verandering in gekomen. Laten we eerlijk zijn, ‘woninginrichting’ is natuurlijk ook een heel breed begrip. Het is veel meer dan alleen vloeren leggen en dat is niet altijd even duidelijk voor jongeren. Wij nemen hen graag mee in de veelzijdigheid van het vak. Dat kost tijd én geld en je moet leerlingen vooral niet afrekenen op wat ze fout doen, want op je vijftiende of zestiende kun je echt niet alles al zelfstandig doen, maar ik denk dat er op die manier een mooie toekomst is weggelegd voor het vak.”

Altijd een BBL-leerling in dienst
Wagenmans wonen en slapen heeft standaard één BBL-leerling in dienst. Bas: “Momenteel is er één persoon werkzaam in de buitendienst, interieurvakman Milan Hendriks (bekijk hier interview met Milan). Hij werkt vier dagen en gaat één dag in de week naar school. Daarnaast zijn er ook altijd stagiaires die zich bij ons het vak van verkoper eigen maken. Wij werken nauw samen met het Deltion College in Zwolle. Er hebben zelfs twee stoffeerders en een verkoopmedewerker van ons les gegeven op het Deltion College”.

Investeren
Bas is van mening dat je als woninginrichter zeker de verantwoordelijkheid moet nemen om mensen op te leiden. ‘Iedereen is er immers bij gebaat goede krachten te hebben. Vaak wordt er gezegd dat de branche verouderd. Dat klopt, want je moet die jongeren wel zélf zoeken. Zorg ervoor dat je in beeld bent en promoot het vak. Zoek contact met opleidingen, nodig ze uit en bezoek hun open dagen. Wij organiseren zelf bijvoorbeeld ook jaarlijks een open bedrijvendag voor kinderen. Milan is hier naar aanleiding van zo’n dag komen werken, op zijn vijftiende. Hij is begonnen op de zaterdag en is vanuit ons een opleiding gaan volgen. Die betalen wij, want investeren is belangrijk. Hij rondt momenteel het eerste jaar af en ik weet zeker dat hij hier blijft werken.”