INretail heeft de omzetten van 2018 in de woonbranche op een rijtje gezet in hun woonwinkelmonitor. Het vierde kwartaal is afgesloten met een minieme achterstand van 0,2%. Over het hele jaar genomen is de omzet net aan boven de nullijn gebleven met een plusje van 0,2%.

Keukenspeciaalzaken noteerden vorig jaar gemiddeld 2,8% meer omzet en dat zorgde voor de positieve eindstand voor de woonbranche. Woningtextielverkopers hielden de omzet van 2017 ook in 2018 vast. Gemengde zaken verloren 1,1% omzet en meubelzaken en slaapspeciaalzaken respectievelijk 1,9% en 4%.

 

Krimp voor 2019

De forse omzetgroei die de gevestigde woonbranche afgelopen jaren telkens noteerde, is voorbij. Naar verwachting zal de omzet in 2019 drie procent minder zijn dan afgelopen jaren. Net als vorig jaar speelt nog steeds de overspannen situatie op de huizenmarkt, is er sprake van dalend consumentenvertrouwen en wordt het woonaanbod via steeds meer verschillende kanalen aangeboden.

INretail voorziet dat er steeds meer regionale verschillen gaan ontstaan in de omzetontwikkeling. In gebieden waar de huizenmarkt echt op slot zit, zoals in en rond de grote steden, heeft dit impact op de verkopen van keukens, badkamers en vloeren.