Tientallen jaren geleden werden ze voor Leolux ontworpen door een nieuwe generatie designers en ze bleken ongekend succesvol. De Bora Bora-bank is met een historie van 40 jaar de koploper, maar ook de fauteuils Papageno (30) en Volare (25) kun je gerust klassiekers noemen: ooit begonnen als spiegel van de tijd, zijn ze inmiddels de trends al lang voorbij.

Wie kent ‘m niet: de Bora Bora bankenserie van Antwerpenaar Axel Enthoven? Aan het begin van de jaren 80 maakt Leolux er furore mee. De reeks lichtgewicht modellen kenmerkt zich door slanke lijnen en een zeer hoog comfort. Er verschenen talloze afgeleiden, varianten met hogere of zelfs verstelbare ruggen, maar de originele Bora Bora bleef al die tijd behouden voor de fijnproevers. Deze elegante vorm van zitten, met een verende rug, een open (licht doorlatende) voorzijde en geïntegreerde armkussens, veroverde al snel de woonkamers in Nederland en
België. En nog steeds, veertig jaar na zijn introductie, gooit Bora Bora hoge ogen.

In 1993 verscheen Papageno ten tonele. Dit ontwerp van Jan Armgardt (D) werd gepresenteerd als een model met een vette knipoog naar de design-dogma’s van die tijd. Met de balletschoentjes aan de voorzijde en een grote vissenstaart aan de achterzijde, zette Leolux zich
venijnig af tegen de heersende norm van eenvormigheid en humorloos design in zwart leer en glimmend chroom. Papageno was anders, kleurrijk en uitdagend. Dat was toen, maar bijzonder is deze fauteuil nog altijd! Geweldig in de leren uitvoering, maar zeker zo spannend in eigentijdse stretch en bouclé-stoffen. Zo blijft Papageno, dertig naar na zijn introductie, heel actueel.

Veel rechtlijniger dan de fauteuil Papageno is de fauteuil Volare, die Jan Armgardt een kwart eeuw geleden, in 1998, voor Leolux tekende. Hij liet zich daarbij inspireren door de draadfauteuils uit het begin van de vorige eeuw. Volare kreeg een onderstel dat prettig veert, een dik zitkussen en een hoofdsteuntje, drie elementen die in grote mate bijdragen aan het hoge comfort van de fauteuil. Naast het draad-frame, appelleren vooral de door-gestikte kussens aan het retro-gevoel van Volare.

Leolux brengt jaarlijks nieuwe modellen voor de toekomst. Maar het familiebedrijf koestert ook zijn klassiekers. Pallone, de iconische fauteuil uit 1989, viert volgend jaar zijn 35-jarig bestaan, terwijl Tango in 2024 (net als de Bora-reeks nu) 40 jaar deel uitmaakt van het Leoluxassortiment.