Hoe ziet het huis van de toekomst er uit? Hoe richten we dit huis in? Welke vormen en materialen bepalen het ontwerp en de architectuur van morgen? De komende editie van interzum (21-24 mei 2019 in Keulen) wil antwoord geven op deze vragen. Deze vakbeurs voor materialen biedt eens in de twee jaar volop inspiratie voor nieuwe ontwerpen voor meubelen en interieurdesign. Megatrends worden geduid, zoals individualisatie van de maatschappij (lees: steeds meer singles), micro living (hangt daarmee samen), mobiliteit en digitalisering. Deze zijn van invloed op de inrichting van onze woon- en werkruimten.

Traditionele (woon)ruimten zijn veranderd: de keuken is een woonkamer op zichzelf geworden, in de badkamer doe je meer dan alleen jezelf wassen en we verwachten van openbare ruimten en kantoren dat deze gezellig en uitnodigend zijn. De eisen die we aan meubilair stellen in dit kader zijn duurzaamheid (zowel in levensduur als in ecologische herkomst) en functionaliteit. Door de groei van megasteden gaan we kleiner wonen en verwachten we dus ook compact en mobiel meubilair. Digitale technologie drukt een grote stempel op ons dagelijks leven. Hoe kunnen innovatieve materialen een link leggen tussen het digitale bestaan en onze omgeving? Hoe kunnen deze bijdragen aan nog meer comfort en gemak thuis? Hoe kan meubilair met elkaar worden verbonden op digitale wijze? Hoe voorkomen we dat we verworden tot digitale bubbels die los van elkaar in perfecte isolatie toenadering tot elkaar zoeken, zoals in de briljante tekenfilm Wall-E?

De antwoorden op deze vragen (behalve op de laatste) zijn te vinden op de komende editie van interzum, aldus de beursorganisatie. Exposanten gaan ons laten zien wat de materialen en concepten van de toekomst zijn in onze woon- en werkruimte. Vaak worden deze in Keulen voor het eerst gepresenteerd aan de buitenwereld aan de hand van trendstudies door de fabrikanten. Denk aan vernieuwingen in materialen en oppervlakken, textiel, meubelonderdelen en verlichting. Slimme, lichtgewicht interieurconcepten voor de kleinere woonruimten. Recycling, upcycling, 3D printen, digitaal drukken, nieuwe vormen van fineer, composiet materialen,  stem- of gebaargestuurdeLED lampjes voor in meubelen; het is er allemaal in Keulen. Het zou de creativiteit van ontwerpers volop moeten prikkelen.

Met een nieuwe halindeling en de deelname van meer dan 1.800 exposanten (marktleiders en startups) hoopt Koelnmesse op veel bezoekers eind mei. Er zijn drie themapresentaties: “Materials & Nature”, “Function & Components” en “Textile & Machinery”. Deze thema’s geven ook aan waar het om draait bij deze belangrijke vakbeurs: diversiteit in aanbod, oplossingen bieden voor de meubeluitdagingen van deze tijd en die van morgen en het bieden van inspiratie voor de creatieven onder ons. Meer info: www.interzum.de