De Duitse, maar ook in Nederland bekende, meubelfabrikant Frommholz is failliet. Het is de zoveelste traditionele producent van gestoffeerde meubelen die het niet redt in deze tijd van Ikea en online shopping. Woensdagochtend heeft Gero Walter Frommholz voor het bedrijf een faillissement aangevraagd bij het gerechtshof van Bielefeld.

De curator die is aangesteld heet Hans-Peter Burghardt en deze houdt kantoor in Herford. Hij kijkt nu hoe en of het bedrijf kan worden voortgezet. Het is geen geheim meer dat het slecht gaat in de Duitse meubelindustrie voor wat betreft traditionele, gestoffeerde meubelen. Deels ligt dat aan de zomer met recordtemperaturen (en dus weinig winkelbezoek), maar er moeten ook andere oorzaken zijn. De club van Duitse gestoffeerde meubelfabrikanten kondigde voor de maand september een terugloop in omzet van bijna 15 procent aan. Hiermee komt de daling over de eerste 9 maanden van dit jaar uit op minus 7 procent.

Frommholz is een traditioneel familiebedrijf dat meer dan 150 jaar heeft bestaan. Ik denk, als toeschouwer langs de zijlijn, dat het trieste verhaal de bekende kenmerken heeft: niet op tijd veranderd met de smaak van het grote publiek, te lang gewacht met verplaatsen van de productie naar het goedkopere (verre of minder verre) Oosten, niet tijdig ingespeeld op online zoeken en kopen door consumenten en weggeblazen worden door het enorme en goedkope aanbod van woonwarenhuizen en bouwmarkten. Het is triest, maar wanneer het grote publiek slechts weinig geld overheeft voor zielloze rommel dan is dat wat het krijgt.