De spoga+gafa, de grootste vakbeurs voor tuin en BBQ van de wereld, ondersteunt samen met de vereniging voor bosbescherming afdeling Keulen de actie ie Ein Wald für Köln. Voor iedere 5.000 bezoekers aan de beurs komt er 100 vierkante meter bij voor een bos in de stad.

De situatie van de Duitse bossen is zorgwekkend. Volgens de laatste cijfers van het Ministerie van Landbouw is slechts 1 op de 5 bomen in de Duitse bossen gezond. Een gezond bos is belangrijk als bescherming tegen klimaatveranderingen, het in stand blijven van flora en fauna en voor het welzijn van mensen. Bossen slaan CO2 op en hout uit bossen is een veelzijdig en hernieuwbaar materiaal. De bomen hebben last van de aanhoudende droogte en de hoge temperaturen sinds 2018. De enorme regenval in Beieren van de afgelopen weken is uiteraard niet meegenomen in deze cijfers.

Spoga + gafa is een van de grootste beurzen in Keulen en heeft dit jaar als thema Responsible Gardens. Hieruit spreekt volgens de beursorganisatie een grote betrokkenheid van de beurs met de natuurlijke omgeving en het ondersteunen van dit initiatief is dan ook een logisch gevolg: “Het Keulse bos is onze groene long. De stad wordt wezenlijk en aantoonbaar beter door deze bossen. Tijdens de beurs kopen de tuincentra, meubelleveranciers, grilvakhandels en andere professionals hun collecties in voor het najaar. De bezoekers en wij dragen nu samen bij aan de uitbreiding van dit belangrijke bos voor deze regio”, aldus Stefan Lohrberg, directeur van de spoga + gafa. De uitbreiding van het bos vindt plaats in Köln-Ostheim op voormalige akkergrond aan de rand van de stad. Inheemse boomsoorten als eiken, ahorn, linde en beuken gaan daar geplant worden.

De actie Ein Wald für Köln startte in 2000 en heeft tot nu toe al 120.000 vierkante meter (12 hectare, dus) aan bos opgeleverd in de wijken  Junkersdorf, Mielenforst, Lindweiler, Raderthal en Ostheim. Op de foto het bos in Ostheim.