De grote internationale beurs voor toeleveranciers van de meubelindustrie, interzum, staat op punt van beginnen. Meer dan 1.600 deelnemers verwelkomen de bezoekers in Keulen van 9 tot en met 12 mei in het bekende beurscomplex. De nadruk ligt dit jaar meer dan ooit op duurzaamheid: het gebruiken van grondstoffen moet zoveel mogelijk worden teruggedrongen, zo luidt de boodschap vanuit Keulen.

De beurs geldt, volgens de organisatie, als een beslissende impuls en trendscout voor duurzaam inrichten van alle soorten woonruimten.  Neo Ecology is de Engelse versie van het centrale thema van deze editie en in het kader hiervan presenteren deelnemers van over de gehele wereld producten en concepten die als kenmerken duurzaamheid, bescherming van grondstoffen en circulariteit hebben. Natuurlijkheid en authenticiteit aan de ene kant, smart home en AI (om maar eens een trendy term erin te gooien, een beurs wil niet horen dat het niet meegaat met zijn tijd) aan de andere kant bepalen de productontwikkelingen van dit moment.

Het samenspel van duurzaamheid en topdesign is bijvoorbeeld het uitgangspunt van de Oostenrijkse toeleverancier in houtmaterialen Fritz Egger. Het bedrijf is dit jaar aanwezig tijdens de beurs in hal 6 (A70/A71) onder het motto ’together we grow’. Met de TM9 PerfectSense Smoothtouch Matt presenteert Egger een gelakt plaatmateriaal met 71 procent aan gerecycled hout. Het product kan aan het einde van de levenscyclus volledig worden hergebruikt voor de productie van nieuwe platen. Daarnaast toont het bedrijf de ST40 Feelwood Oakgrain als nieuwste lid van de Feelwood Synchronporen familie en twee nieuwe matgelakte varianten met een structuur van de serie PerfectSense.

Ook aanwezig in het gedeelte met de naam Materials & Nature is het Duitse Schattendecor met de nieuwe milieuvriendelijke meubelfineer Fineflex dat, afhankelijk van de uitvoering en de kleurstelling tot 80 procent uit gerecycled PET bestaat, afkomstig uit Europa en verwerkt in Duitsland. Het product is verkrijgbaar in een uni of een metallic versie als decor. De stand zelf van Schattendecor (Hal 6, C20/E29) valt ook op vanwege de indeling in verschillende (woon)ruimten die in elkaar overlopen. Een blik op toekomstig inrichten met als boodschap dat er geen grenzen meer zijn tussen de verschillende ruimten.

Hettich is te zien in het onderdeel Function&Component in hal 8 (stand C31/B40). Iedereen die nog niet weet wat een translatorische rotatiebeweging is weten dit wel na het bezoeken van deze stand. Het gaat hierbij om een functie van een beursnoviteit waarover het bedrijf uit Ostwestfalen verder nog niets wil zeggen. Langsgaan en zelf aanschouwen, dus. Novisys is het nieuwe scharnier van Hettich dat aantrekkelijk geprijsd is en toch kwalitatief hoogstaand (met demping van de beweging voor kastdeuren) aldus de fabrikant. Wat bijzonder is: de stand van Hettich is onafhankelijk beoordeeld als CO2 neutraal.

De veelzijdigheid in kunststof is te zien op de stand van Ninkaplast in hal 7 stand B38. De sideboard kastdeuren Trigon en Quanto behoren tot de highlights die worden getoond naast vele andere nieuwe producten. Dit bedrijf publiceert regelmatig over de duurzame resultaten en ook de stand staat in het teken van maatschappelijke en milieuvriendelijke verantwoordelijkheid. Toch opvallend: in Milaan dit jaar bijna geen aandacht voor duurzaamheid maar de toeleveranciers van de producten die daar te zien waren etaleren zich nadrukkelijk als duurzaam producerende bedrijven. Ninkaplast wil als familiebedrijf uiterlijk in 2030 CO2 neutraal produceren.

Ook bij het segment Textile & Machinery is beweging: na 4 jaar afwezigheid is Gruppo Grassi S weer te zien in hal 10.1 (stand D071/B071) met een complete productiestraat voor matrassen. Maar liefst 36 machines van het bedrijf uit Toscane demonstreren live hoe een slimme fabriek functioneert. “Wij verwachten dat met deze beurs het startschot valt voor onze toekomstige expansie”, aldus directeur Matteo Grassi.

De textielindustrie is voor een groot deel verantwoordelijk voor de uitstoot van CO2 in de wereld en daarom is het ecologisch herinrichten van de supply chain, van grondstof tot eindgebruiker, zeer noodzakelijk. Met het nieuwe merk e-con (hal 10, stand A70/B71) start Dürkopp Adler daarom een initiatief om moderne technologie met milieuvriendelijke oplossingen te combineren. De M-TYPE DELTA e-con is een industriële naaimachine die 25 procent aan energie bespaart in vergelijking met andere digitale naaimachines en dat met betere naairesultaten. Het bedrijf uit Bielefeld ziet in de uitbreiding van het aantal contacten een mooie motivatie om aan interzum mee te doen.

Hetzelfde geldt voor het in 1883 opgerichte bedrijf Legett & Platt uit de Verenigde Staten. Zij laten hun noviteiten zien in zowel hal 7 als in hal 9, ook weer bedoeld voor het naaien van meubelen. Hun dochterbedrijf GSG staat ook op de beurs en is gespecialiseerd in matrassen. Op de stand wordt getoond hoe in 1 minuut een compleet bed wordt gebouwd. Een ander dochterbedrijf, Spühl, toont IT oplossingen voor stoffeer- en matrassenmachines.

Het zijn voorbeelden van wat er te zien is volgende week in Keulen. Alles onder de noemer Neo Ecology in de hallen van het beurscomplex, van 9 tot en met 12 mei van 9 tot 6 uur overdag.

www.interzum.com