Met een zeer goed gevoel is afgelopen vrijdag de interzum 2023 afgesloten. Rond de 62.000 bezoekers bezochten de beurs van toeleveranciers voor de meubelindustrie en de interieurbouw in Keulen. Deze bezoekers kwamen uit ongeveer 150 landen en overtrof daarmee de prognose van de beursorganisatie.

Vier jaar moesten de 1.600 exposanten wachten om hun nieuwe producten en processen te kunnen tonen en de vreugde bij deze bedrijven was begrijpelijkerwijs zeer groot. “Overtuigender kan een vakbeurs zijn betekenis niet laten zien dan deze editie van interzum”, aldus Oliver Frese, CEO van Koelnmesse. “Voor mij is dit een duidelijk signaal dat een sterke beurs zoals interzum meer dan ooit onmisbaar zijn.” Wat de bezoekers betreft, deze kwamen met name uit thuisland Duitsland, Italië, Spanje en Polen. Meer bezoekers dan bij eerdere edities kwamen uit Turkije (16 procent meer dan de vorige keer) Vanuit de visa aanvragen, en ook door gewoon rond te lopen, viel ook het grote aantal bezoekers uit China op in de beurshallen.  En uiteraard India, het land met de meeste inwoners ter wereld sinds kort. Exposanten warten tevreden over de kwaliteit van de bezoekers van ver weg: ze mochten en konden inkopen en deden dit ook in veel gevallen.

Het centrale thema van deze editie was Neo-Ecology (Neo-Ökologie) waarbij duurzaamheid, klimaatbescherming en grondstoffenbesparing voorop stonden. Dit bleek in ieder geval bij de presentatie op de centrale doorgang tussen de hallen geen loze kreet. Op de stands werd produceren met groene stroom nog wel eens gepresenteerd als een duurzame oplossing, maar op veel stands waren ook echt duurzame oplossingen te zien. De toeleveranciers nemen het voortouw en laten hun klanten, de producenten, zien wat er mogelijk is.

De drie interzum trendfor, de interzum Product Stage en de Trend Stage waren plekken waar nieuwe technieken getoond werden en men kon praten met materiaalexperts over ontwikkelingen en trends. Dit werd volgens Koelnmesse ook daadwerkelijk gedaan. De trendfora waren zeker inspirerend, met name op het gebied van recyclen van matrassen worden wereldwijd grote stappen gezet. Maar ook bij het opnieuw gebruiken van grondstoffen voor de meubelindustrie en de interieurbouw was er veel te zien in Keulen.

Maar ook veel stands zelf bleken duurzaam te zijn opgebouwd, met een minimum aan nieuwe grondstoffen. De beurs zelf wil voortaan ook duurzamer inrichten en met de ervaringen van dit jaar hoopt men in Keulen bij de volgende editie de resultaten van dit voornemen te kunnen tonen. De volgende editie is van 20 tot en met 23 mei 2025 in Keulen. Daarvoor zijn er al lokale edities in Guangzhou (28 tot en met 31 maart 2024) en Bogotá (14 tot en met 17 mei 2024).

Tot slot voor de liefhebbers van cijfers: de editie van 2023 was iets kleiner dan die van 2019 (het scheelde 4.000 vierkante meter), had iets minder deelnemers (1.600 tegen 1.806 in 2019) met name vanuit Duitsland, had iets meer buitenlandse bezoekers en in totaal toch wel een stuk minder bezoekers dan in 2019: 62.000 tegen 74.000 destijds. Voor het gevoel (geen cijfer dus) was het evenwel zeer druk en werden de meeste stands goed bezocht. De organisatie gaat hoe dan ook het thema duurzaamheid verder ontwikkelen als centraal thema voor interzum 2025. “Er is geen weg terug, alleen maar vooruit” was dan ook een veelgehoorde kreet op de stands.