Belangrijke onderwerpen als de duurzame productie van materialen, composieten en technologie en de duurzame ontwikkeling van bedrijven door middel van certificaten en transparantie staan volop in het nieuws. De toeleveranciersbeurs interzum forum italy, op 6 en 7 juni 2024 in Bergamo, staat stil bij deze thema’s.

Volgens het Italiaanse ondezoeksinstituut CSIL (partner van de beurs in Bergamo) behaalde de Italiaanse meubelindustrie een groei in omzet van meer dan 20 procent in 2020/21 in vergelijking met 2019, de reden mag als zijnde bekend worden verondersteld. De waarde van deze toename is meer dan 20 miljard euro, het resultaat van een explosieve binnenlandse groei maar ook vanuit de export. Ook zeer herkenbaar: die groei is voorbij, de vraag naar Italiaans meubilair vlakt af net als elders. Om de boel weer aan te jagen in deze tijden van dalende vraag en stijgende grondstofprijzen zet de Italiaanse meubelindustire volop in op vernieuwing, zo ziet CSIL. Daarbij wordt ook gekeken naar verdere verduurzaming en digitalisatie.

De Italiaanse meubelindustrie stond nooit zo bekend om een drang tot verduurzamen, maar volgens een rondvraag van CSIL is dat nu anders: de industrie wil wel degelijk investeren in een duurzame productie en milieuvriendelijke meubelen. Maar het mag niet ten koste gaan van dat wat Italiaans meubilair zo bijzonder maakt: een eigen uitstraling in materialen, oppervlakken en veredeling van materialen. Dat maakt Italiaans design tot wat het is, zo betoogt de industrie. Bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstituten ontwikkelen daarom steeds complexere oplossingen voor de uitdagingen van deze tijd. Daarvoor hebben ze nieuwe materialen en componenten nodig en die zijn in juni te zien in het beurs- en congrescentrum van Bergamo. Deze beurs richt zich met name op de Italiaanse meubelindustrie maar bezoekers van buiten de laars zijn uiteraard ook van harte welkom om de nieuwste ontwikkelingen te komen bekijken.

www.interzumforum.it/en