Dat er nodig iets moet gebeuren om de koopkrachtcrisis tegen te gaan, begrijpt ook Jan Meerman als directeur van INretail. De invoer van de prijzenwet, zoals Tuur Elzinga dat deze week namens FNV voorstelde, is volgens hem geen optie. Liever ziet hij een terugkeer van de werkkostenregeling (WKR). ‘Het probleem is alleen dat er momenteel niemand thuis geeft in Den Haag.’

Het was FNV-voorzitter Tuur Elzinga die deze week pleitte voor de invoering van de prijzenwet. Hiermee heeft het kabinet de mogelijkheid om een maximumprijs voor bijvoorbeeld brandstof en boodschappen in te voeren. ,,Te ingrijpend”, reageert Meerman. ,,En ook niet te realiseren. We leven in een internationale wereld. Hoe ga je dan om met bedrijven als Amazon? Die hebben hun eigen beleid, voeren hun eigen prijzen en trekken zich niets aan van onze overheid. Iets wat ook weer leidt tot competitievervalsing.”

Geen prijzenwet, maar onbelaste vergoedingen

,,Natuurlijk zien ook wij die daling van de koopkracht”, vervolgt hij. ,,Maar we zien ook de krapte op de arbeidsmarkt. Om beide problemen daadkrachtig aan te kunnen pakken, pleit ik voor de terugkeer van de WKR. Hiermee bied je bedrijven de ruimte die ze zo hard nodig hebben. Via de WKR kan je als werkgever onbelaste vergoedingen aan je werknemers geven. Zo houd je de koopkracht enigszins in stand, blijf je aantrekkelijk voor je personeel en hoef je dus ook niet op zoek naar nieuwe mensen.”

Lees verder bij onze collega’s van De Ondernemer.