Onder grote belangstelling van het publiek is interieurvakman Jorrit Vermaning van het Deltion College in Zwolle op 25 september tijdens vakbeurs Incoda Nederlands kampioen woning- en projectstofferen geworden. De tweede prijs ging naar Rick van Waaij (HMC Rotterdam), Pascal Rijn (HMC Rotterdam) behaalde de derde prijs.

Aan het NKPW deden twaalf getalenteerde studenten mee namens vier scholen die BBL-opleiding voor Interieurvakman m/v geven: het Alfa College, Deltion College, HMC en het Summa College. Ze kregen de opdracht om een patroon te maken van PVC en tapijt en werden daarbij enthousiast aangemoedigd door meegereisde supporters.

De driekoppige jury, met experts van Bostik, Forbo, Wolff, beloonde het werk van Jorrit Vermaning met de eerste prijs. Jorrit is derdejaars bij het Deltion College in Zwolle en werkt bij Oer De Flier in Workum. De trotse winnaar had zich opgegeven voor het kampioenschap omdat hij “wel van een uitdaging houdt”. Tweede werd Rick van Waaij (HMC Rotterdam) van RG Interieur uit Goes. De derde prijs ging naar Pascal Rijn (HMC Rotterdam) van Flips Stoffering/Home29 uit Goes. Uit handen van Bert-Jan van der Stelt van INretail ontvingen de winnaars elk een mooi prijzenpakket.

Consortium Interieurvakman m/v
Het NKWP werd dit jaar georganiseerd door het Consortium Interieurvakman m/v waar opleiders, branche-organisaties en bedrijven samenwerken om de vakopleiding te promoten. Namens het consortium vertelt Nirene van Brussel (Summa College) er trots op dat het NKWP onderdeel is van de Interieur Collectie Dagen. “Met het kampioenschap, de vmbo-challenges en het netwerken bestendigen wij onze relaties met zowel het bedrijfsleven als de scholen die de BBL-opleiding voor Interieurvakman m/v geven. Zo investeren we in jong talent en daarmee de toekomst.”

De winnaars

Herwaardering voor het vakmanschap
“We vinden het belangrijk in te zetten op waardering voor het vak en herwaardering voor vakmanschap breed,” vervolgt Van Brussel. “In een land waar de aandacht lange tijd op hoger en wetenschappelijk onderwijs heeft gelegen, tonen we aan dat we hier het mbo vieren; de mooimakers van een ruimte. De kwaliteit die geleverd wordt door deze vakmensen ontstijgt het doe-het-zelf-gehalte en voegt meerwaarde toe aan woning, project en interieur”.

Draag het vak uit
Ze wijst erop dat bedrijven en de sector ook een rol kunnen spelen om de populariteit van het vak te vergroten. “Draag het vak uit, vertel erover op scholen, zet je deuren open zodat mensen ‘binnen’ kunnen komen. En, begin al bij een jonge doelgroep. Basisscholen, middelbare scholen uit je directe omgeving, betrek ze door snuffelstages of een klusklas, wees creatief! Iedereen kent elkaar in de sector, het bevorderen van de instroom is een gemeenschappelijk doel. Er is voldoende werk voor vakmensen en samen sta je gewoon sterker.”

Sponsors & partners
Het NKWP is mede mogelijk gemaakt door Peitsman, Wolff, PPC, Interfloor, mFLOR, Bostik, Moduleo, Fento en Estillon.

https://interieur-vakman.nl