JYSK heeft de eerste container verwelkomd in het nieuwe distributiecentrum in Lelystad. In het distributiecentrum komen de 500 bestverkopende producten van JYSK te liggen, bestemd voor de winkels in Nederland en België.

JYSK huurt het distributiecentrum van de Europese projectontwikkelaar MG Real Estate. Op het naastgelegen terrein bouwt JYSK een eigen distributiecentrum. Vanwege de enorme groei die JYSK doormaakt, is besloten een gedeelte van de logistiek eerder op te starten in een tijdelijk distributiecentrum.

De winkels in Nederland en België worden nu nog bevoorraad vanuit het distributiecentrum in Denemarken. “We halen die schakel er hier in Lelystad eigenlijk tussenuit”, zegt Jarno Lindeman, Project en Technical Manager bij JYSK. “De containers komen rechtstreeks vanuit onze leveranciers naar de Flevokust Haven, hier recht tegenover.”

De eerste container is onder grote belangstelling onthaald. Country Manager Frank Christant spreekt van een nieuwe mijlpaal voor JYSK, dat de afgelopen jaren enorm is gegroeid in Nederland. “Met dit distributiecentrum verkleinen we onze CO2-voetafdruk. Denk alleen al aan de vrachtwagenkilometers die we hiermee besparen.”

Het distributiecentrum wordt in totaal 60.000 vierkante meter groot en moet begin volgend jaar volledig operationeel zijn. In de komende weken wordt de bouw afgerond en krijgt het personeel training om de livegang zo goed mogelijk te laten verlopen. In het tijdelijke distributiecentrum komen ongeveer 65 mensen te werken.

Bouw eigen distributiecentrum

JYSK kondigde vorig jaar aan circa 200 miljoen euro te steken in de bouw van een eigen distributiecentrum in Lelystad. Dit wordt na Denemarken, Duitsland (drie), Zweden, Polen, Bulgarije, Spanje en Hongarije het tiende distributiecentrum van de internationale retailketen.

Het eigen distributiecentrum in Lelystad krijgt een omvang van 163.000 vierkante meter en gaat producten leveren aan winkels van JYSK in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Het wordt een modern distributiecentrum met de nieuwste technologie en apparatuur. Er komen 250 tot 350 mensen te werken.

Volgens de huidige planning begint de bouw in 2023 en is het distributiecentrum in 2026 operationeel. Het distributiecentrum van JYSK wordt gebouwd dicht bij de Flevokust Haven. Jaarlijks zullen via de haven circa 8000 containers worden verscheept. Daarmee verwacht JYSK per jaar zo’n 6 miljoen vrachtwagenkilometers te kunnen besparen.