Belgisch producent van kantoormeubelen Bulo is een samenwerking aangegaan met productontwerper Isaac Monté. Ze lieten Monté zijn gang gaan met hun klassieke model SL58. Het resultaat is een gekristalliseerde stoel. Monté breidt hiermee zijn lijn Crystal uit, die bestond al uit lampen, vazen, spiegels en broches.

“Kristal kan zich op allerlei manieren vormen. Het eindresultaat is iedere keer weer een verrassing. Ik heb hier maar voor een klein deel invloed op. Zo is ieder product een uniek exemplaar”, aldus Isaac Monté.

Bulo kwam in contact met de ontwerper op een expositie in New York. “Ze waren onder de indruk van de Crystal Icons die ik daar liet zien en raakten geïnspireerd om een van hun eigen ontwerpen tot “fossiel” te laten transformeren.”

De SL58 stoel is stamt uit 1958 – destijds ontworpen voor de Wereldtentoonstelling in Brussel. 60 Jaar later viert de stoel zijn ‘diamanten jubileum’. Dit was voor Monté reden genoeg om van de stoel een bijzondere, gekristalliseerde editie te maken; een ode aan tijdloos design. De Crystallized SL58 is een limited edition; er zijn slechts 12 stoelen beschikbaar.

De stoel wordt tijdens Brussels Collectible van 7 tot en met 11 maart getoond door de Belgische galerie Spazio Nobile, in het Vanderborght gebouw in Brussel. Daarnaast wordt hij tentoongesteld tijdens Index Exhibition, van 26 tot en met 29 maart in Dubai. Tot slot presenteert Monté de stoel tijdens Art Brussels – de kunstbeurs die dit jaar zijn 50e verjaardag viert – van 19 tot en met 22 april in Tour & Taxis in Brussel.

Een kristallen vaasje van Monté begint bij 250 euro, dan is een inschatting van wat de stoel in gelimiteerde oplage moet kosten wel te maken.