Beeld: Beka® (laatste editie Bedding Business Magazine)

 

Uit de Beddenbranche Marktmonitoren over Nederland en België blijkt dat de Belgen verhoudingsgewijs veel vaker zoeken naar een twijfelaar boxspring, terwijl Nederlanders relatief vaker zoeken naar een boxspring van 120 of 140 centimeter breed. Grote verschillen dus in het taalgebruik bij een zoektocht naar een bepaald type boxspring.

Wat is een twijfelaar boxspring?
Eerst even terug naar de basis. Een twijfelaar boxspring is een type bed dat qua breedte tussen een eenpersoonsbed (ook wel een eenpersoons boxspring genoemd) en een tweepersoonsbed in zit. Het is ontworpen om plaats te bieden aan één persoon, maar biedt meer ruimte dan een standaard eenpersoonsbed.

De afmetingen van een twijfelaar bed kunnen variëren, maar ze vallen meestal in het bereik van 120 tot 140 centimeter breed. Dit maakt het bed geschikt voor individuen die meer ruimte willen dan een eenpersoonsbed, maar niet de volledige breedte van een tweepersoonsbed nodig hebben. Een twijfelaar boxspring bestaat meestal uit een gestoffeerde matras die bovenop een boxspring onderstel ligt.

Net als bij andere boxsprings biedt een twijfelaar boxspring doorgaans een goede ondersteuning en comfort voor een goede nachtrust. Het hoofdeinde van het bed kan variëren in ontwerp en stijl, afhankelijk van de fabrikant en het model.

Dit type bed is vaak een populaire keuze voor tieners, studenten of mensen met beperkte slaapruimte, omdat het meer bewegingsruimte biedt dan een eenpersoonsbed, maar niet de ruimte van een tweepersoonsbed inneemt.

Bij het online zoeken van de consument wordt er in de Beddenbranche Marktmonitoren van Marktdata.nl onderscheid gemaakt in het zoeken met een type boxspring in de zoekopdracht (zoals twijfelaar, eenpersoons of tweepersoons) en exacte maatvoeringen (zoals 140×200 cm).

Onderstaande figuren illustreren de verschillen tussen Belgen en Nederlanders in het online zoeken naar een boxspring bed.

De procentuele verdeling van de belangrijkste onderscheiden type boxsprings ziet er als volgt uit.

Ruim de helft van het zoekvolume met type aanduiding heeft in Nederland betrekking op eenpersoons boxsprings. Op de tweede plaats staat de tweepersoons boxspring met een aandeel van 20,6 procent in het zoekvolume. Op drie staat de twijfelaar boxspring, die 19,4 procent van het zoekvolume vertegenwoordigt.

 

In België zien de verhoudingen er compleet anders uit. Ruim 40 procent van het zoekvolume met type aanduiding heeft betrekking op twijfelaar boxsprings. Dat aandeel is in België dus ruim twee keer zo groot dan in Nederland. Op de tweede plaats staat de eenpersoons boxspring met een aandeel van 38,3 procent in het zoekvolume. Op drie staat de tweepersoons boxspring, die 10,3 procent van het zoekvolume vertegenwoordigt.

Ten opzichte van het jaar 2019 wordt de sterkste procentuele groei in de vraag naar kinderboxsprings waargenomen. Dit geldt zowel voor België als voor Nederland.

De grote vraag is nu of Belgen daadwerkelijk verhoudingsgewijs ruim twee keer zo veel interesse hebben in twijfelaar boxsprings dan Nederlanders. Het antwoord op deze vraag is ook in de Beddenbranche Marktmonitoren te vinden. De rapportages tonen tevens het zoekgedrag naar specifieke formaten boxsprings. De procentuele verdeling van de belangrijkste onderscheiden formaten in Nederland ziet er als volgt uit

 

 

Ruim een kwart van het zoekvolume met formaat aanduiding heeft betrekking op 180×200 cm. Op de tweede plaats staat 140×200 cm met een aandeel van 22,5 procent in het zoekvolume. De nummer drie is het formaat 160×200 cm, die ook 22,5 procent van het zoekvolume vertegenwoordigt.

 

 

In België heeft ruim 29 procent van het zoekvolume met formaat aanduiding betrekking op 180×200 cm. Op de tweede plaats staat 160×200 cm met een aandeel van 23,7 procent in het zoekvolume. De nummer drie is het formaat 140×200 cm, die 18,9 procent van het zoekvolume vertegenwoordigt.

In Nederland is het aandeel van de formaten die twijfelaars vertegenwoordigen (120 en 140 cm breed) 33,2 procent van het totaal. In België komen we uit op een aandeel van 28,4 procent. Nederlanders zoeken dus verhoudingsgewijs vaker naar een boxspring van 120 of 140 cm breed. Conclusie: in België zoekt men relatief veel naar twijfelaar boxsprings met de tekst “twijfelaar” in de zoekopdracht en in Nederland zoekt men, iets exacter, naar de maten 120 en 140 cm breedte van de boxspring.

 

Bronnen:

Beddenbranche Marktmonitor 2023

Beddenbranche Marktmonitor België 2023