In het 100e jubileumjaar heeft beursorganisatie Koelnmesse een modern evenement en congrescentrum feestelijk geopend, naar eigen zeggen het modernste in zijn soort van Europa. Confex is de naam van dit gebouw dat gebouwd is volgens de strengste eisen aan duurzaamheid en de gelegenheid biedt om nieuwe vormen van beursbezoek aan te bieden. De bouwtijd was bijna drie jaar en is nog maar het begin van een miljardeninvestering door Koelnmesse 3.0.

“Sinds 100 jaar is Koelnmesse een centrum van ideeën en vernieuwing uit de gehele wereld. Met Confex wordt deze bijzondere positie ook geborgd voor de komende generatie”, aldus de Ministerpresident van Noord-rijn Westfalen Hendrik Wüst. “Het was ook de wens van de toenmalige burgermeester en medeoprichter van de beurs Konrad Adenauer dat de beurs zou uitgroeien tot een internationale ontmoetingsplek die zou bijdragen aan een beter begrip tussen Duitsland en de buurlanden. Dat is uiteindelijk gelukt. Het beurscomplex is inmiddels een belangrijke pijler voor de economie in NRW en biedt bedrijven uit de gehele wereld een platform om te netwerken en te verbinden. De beurs draagt bij aan de internationale uitstraling van onze deelstaat en staat model voor onze vernieuwingsdrang. Redenen genoeg om Koelnmesse te feliciteren met deze mijlpaal.”

Het hart van het Confex gebouw (dat in totaal 20.500 vierkante meter groot is) is de in drie delen op te delen Confexhall met plaats voor 4.300 personen. Daarbij komen nog 2 conferentiegedeelten met 22 ruimten die van 27 tot 205 vierkante meter groot zijn. De in- en toegangen van het gebouw zitten rondom en komen uit op een foyer met veel daglicht die prima geschikt is voor pauzes, presentaties en side events. Er is een openlucht terras van 5.600 vierkante meter groot, het Confex Plaza. Door de flexibele indeling kan iedereen er met een presentatie of bijeenkomst terecht, zo is de verwachting van de jubilaris die steltlopers had ingehuurd voor de opening.

“Met deze opening wordt een gat gedicht in het beurscomplex. Met Confex kunnen we tot 6.000 gasten tegelijk ontvangen en zo kunnen we nieuwe doelgroepen naar Keulen halen. Daarom hebben we als stad en als deelstaat geïnvesteerd in dit project, ondanks de moeilijke tijden waarin we leven”, zo benadrukt Henriette Reker, Burgermeester van Keulen en voorzitter van de raad van toezicht van Koelnmesse. Het gebouw met drie verdiepingen is een ontwerp van architectenbureau JSWD en past naadloos in de bestaande stijl van de beursgebouwen. Samen met de nieuwe hal 1 loopt het beursterrein nu over in het Rheinpark aan de westzijde van het complex.

“Met Confex onderscheiden we ons van de overige beursorganisaties door ons te positioneren als een flexibele partner voor het organiseren van evenementen en congressen”, zo zegt Gerald Böse, CEO van Koelnmesse. “Deze locatie staat voor flexibiliteit, efficiëntie en emotie, en daarmee voor de toekomst van de beurzenbranche.” Voor de exploitatie van Confex is er nu een nieuwe dochteronderneming: Koelncongress. Boekingen en opdrachten tot het eind van 2029 zijn al binnen. “Deze zomer beginnen de eerste evenementen in Confex. Daarbij zijn partijen die nog nooit iets met de beurs hebben gedaan”, aldus de directeur van Koelncongress, Ralf Nüsser.  In Nnovember vindt bijvoorbeeld het congres plaats van de UFI en dat is de internationale vereniging van beurzen.

Het gebouw heeft het DGNB certificaat dat inhoudt dat het zeer duurzaam is gebouwd. “Architectuur is niet alleen voor de bühne en om er leuk over te praten en te schrijven maar het is ook een uitdrukking van maatschappelijke en technologische veranderingen”, zo besluit Jürgen Steffens van JSWD, dat met Confex een duurzame ontmoetingsplek voor Koelnmesse heeft gebouwd. Op de foto hierboven wordt de feestelijke opening na al die lange toespraken waarschijnlijk zeer smakelijk voortgezet in de foyer van Confex.