Dutch Design Week heeft het thema voor de editie van 2024 bekendgemaakt: Real Unreal. Het thema gaat over hoe we navigeren tussen de verschillende realiteiten waar onze wereld vandaag de dag uit bestaat. Wat is echt en wat niet, en waar komen al onze zeer diverse perspectieven samen? Ontwerpers onderzoeken en bevragen wat we voor waarheid aannemen. Zij laten ons manieren voorwaarts zien die we ons nooit hadden kunnen voorstellen.

Ontwerpers worden gedreven door de wens om samen het onmogelijke tóch mogelijk te maken. Elke stap telt. Om vorm te geven aan een andere realiteit.  Ontwerpers verkennen, bevragen en keren om wat we voor waarheid aannemen. Zij zijn als geen ander in staat het onvoorstelbare voorstelbaar te maken. Meer behapbaar. Als het niet op de ene manier kan, dan misschien wel op allerlei andere. Gebruikmakend van ongelooflijk veel mogelijkheden om verbeeldingskracht in te zetten, van collectieve kennis en van verschillende ervaringen.

Verandering begint vaak een beetje abstract, maar wordt concreet door eraan te werken. Het liefst samen, want we hebben elkaars kennis hard nodig om kloven te dichten en een breed scala aan perspectieven te kunnen omarmen. Samen te ontwikkelen, zodat er andere ideeën, vormen en materialen ontstaan. Andere verhoudingen. Laten we verder kijken, voorbij wat we dénken te zien. Voorbij wat we er nu eenmaal van vinden. Ook als we soms niet precies meer weten wat nu echt is en wat niet. Virtueel en IRL.

Wat echt is, is de potentie van ontwerpkracht. Ontdek dingen die zo goed zijn, dat het bijna niet te geloven is. Maak kennis met slimme ontwerpers en verbazingwekkende innovaties. Met betekenisvol, bizar, mooi, behulpzaam, hoopvol, zorgzaam, onverwacht, indrukwekkend ontwerp.

Dus geloof niet alles wat je denkt en stap in een wereld vol nieuwe perspectieven. Zie hoe de toekomst eruit kan zien, tijdens Dutch Design Week 2024 van 19 tot en met 27 oktober in Eindhoven.