GroenLeven heeft de daken van woonwinkel Kruit & Kramer en het bijbehorende magazijn in Groningen getransformeerd tot zonnedaken. In totaal zijn er ruim 2.600 zonnepanelen geïnstalleerd, waarmee de zonnebronnen zo’n 225 huishoudens kunnen voorzien van groene energie. Familiebedrijf Kruit & Kramer bestaat al 106 jaar. Al een geruime tijd timmeren zij aan de duurzame weg.

Joop Kruit, directeur van Kruit & Kramer: “Wij vinden het belangrijk om daarin onze verantwoordelijkheid te nemen en een bijdrage te leveren aan het milieu en onze maatschappij. Zo scheiden wij al tientallen jaren ons afval, recyclen wij via onze partners o.a. meubelen, matrassen, pallets, worden oude meubelen opgeknapt voor een second-life en plannen wijzelf zo efficiënt mogelijk onze bezorgroutes in om zo minder CO2 te verbruiken.” Kruit & Kramer zet met de komst van het zonnedak een mooie stap in haar duurzame ambities. “Ons magazijn en onze winkellocaties zijn nu nagenoeg volledig verduurzaamd en klimaatneutraal (o.a. door LED-verlichting, goede isolatie). Met de 2.600 zonnepanelen op ons dak genereren wij nu zelf groene energie. Een mooie investering en samenwerking.” Voorbeeld voor energietransitie GroenLeven heeft in totaal al meer dan 800 grootschalige zonnedaken gerealiseerd. Daarmee zijn de zonnedaken van Kruit & Kramer met haar dubbelfunctie een voorbeeld voor de energietransitie.

Roland Pechtold, eindverantwoordelijke: “Het is geweldig om te zien dat Kruit & Kramer voor verduurzaming kiest met het realiseren van twee zonnedaken. De daken van Nederland moeten een belangrijke rol gaan spelen in de energietransitie, het zijn de eerste en logische dubbelfuncties. Hier zijn nog wel veel stappen in te maken; uit onderzoek blijkt maar 5% van de grootschalige daken in provincie Groningen gebruikt wordt voor zonne-energie. Kruit & Kramer neemt hier het voortouw in en wij zijn blij dat wij hier als GroenLeven bij hebben kunnen helpen.”