Kunst van Nederlandse fotografen Nienke Klunder & Wiglius de Bie (Klunderbie) en Kimberly Poppe opgenomen in het interieur van Galicia, het nieuwste schip van Brittany Ferries. Drijvende galerie brengt ode aan Galicië – op zee.

Slow travel is een aangename manier van reizen, en beter voor het milieu; het geeft je onderweg tijd om te ontspannen en verkleint je ecologische voetafdruk. Reizen per veerboot leent zich perfect voor deze nieuwe manier van vakantie vieren, met frisse zeelucht en veel ruimte om je heen.

Het nieuwste schip van Brittany Ferries, de Galicia, laat je onderweg alvast het beste van cultureel Spanje zien op het gebied van kunst, design en cuisine. Passagiers reizend met de Galicia, van Portsmouth (Verenigd Koninkrijk) naar Santander (Spanje), beleven namelijk iets uitzonderlijks: ze kunnen al reizend genieten van een met zorg samengestelde selectie hedendaagse kunst – een drijvende kunstgalerie. Na de Galicia volgen er op termijn nog twee nieuwe schepen met een Spaans thema.

Passagiers ontdekken meer dan 200 schilderijen, foto’s, sculpturen en muurschilderingen, in opdracht gemaakt door kunstenaars uit Galicië en omstreken. De kunstcollectie nodigt reizigers uit om zich onderweg te laven aan de bezienswaardigheden, kleuren, cultuur, de tradities en levensstijl van Spanje, met speciale aandacht voor de steden, het platteland en de kust van Galicië. Het thema is in het hele schip terug te vinden, van de inrichting en styling tot de authentieke Spaanse gerechten en drankjes op het menu in de cafés en restaurants.

Galicië is een autonome regio en ligt in de noordwestelijke hoek van Spanje – een unieke plek vol schoonheid en cultuur, doordrenkt van Keltisch erfgoed en gezegend met natuurschoonheid, levendige steden en gastvrije mensen. Het gebied staat vooral bekend om bedevaartsoord Santiago de Compostela.Christophe Mathieu, CEO van Brittany Ferries: ‘Dit is de eerste keer in de geschiedenis van Brittany Ferries dat we een schip ontwerpen en inrichten met Spanje als thematische focus.’

‘We willen je niet alleen naar Spanje brengen,’ vult strategy director Catherine Querné aan, die verantwoordelijk is voor het interieurontwerp van de hele vloot. ‘We willen je nieuwsgierigheid naar onze bestemmingen wekken, al voordat je er arriveert. We weten dat reizen over zee simpelweg de mooiste manier van reizen is. Als je in het restaurant bent, voelt het alsof je dineert op een terras aan de kust van Galicië. Dat lukt je bij geen andere vorm van reizen.’

Het interieur van de Galicia is ontworpen in samenwerking met de gelauwerde architect Richard Nilsson, die tijdens het ontwerpproces zelfs naar traditionele lokale muziek luisterde om zich volledig te kunnen onderdompelen in Galicië. In het interieur verwerkte hij ook elementen van Spaanse designmerken zoals Capdell, Metalarte en LZF Lamps.

 

Een galerie op zee
‘Galicië onderscheidt zich van de rest van Spanje als je kijkt naar het klimaat, de cultuur en de kustlijn’, zegt Kimberly Poppe, de in Amerika geboren kunstenaar die in Amsterdam woont, die in samenwerking met Catherine Querné opdracht gaf tot de kunstcollectie van het schip en deze hebben samengesteld.

‘Galicië onderscheidt zich van de rest van Spanje als je kijkt naar zijn klimaat, cultuur en de kustlijn,’ zegt Kimberly Poppe. Poppe, geboren Amerikaanse, woont en werkt sinds jaren in Amsterdam. Ze cureerde de kunst aan boord, in opdracht van en in samenwerking met Catherine Querné .
‘Galicië is groener, het heeft wilde, rotsachtige kusten en het weer lijkt wat meer op het weer van de Britse eilanden. Galicië heeft een eigen taal, en de prachtige muziek heeft Keltische invloeden, waarmee het verbonden is met Bretagne en Ierland. Dat wilden we graag op een authentieke manier tonen, om je al iets van fascinerend Galicië te laten zien, nog voordat je van boord gaat.
Om Galicië tot leven te brengen werkten we samen met meer dan 20 verschillende kunstenaars, ontwerpers en schrijvers. Het was voor ons ook heel belangrijk dat de kunstenaars en zelfs dichters Galicische roots hebben, omdat zij deze plek beter kennen dan wie dan ook.’

Klunderbie and Kimberly Poppe
De Nederlandse kunstenaars, fotografen en art directors Nienke Klunder & Wiglius de Bie (Klunderbie) wonen in Spanje. Hun portfolio bevat opdrachten voor o.a. Christian Dior, Fritz Hanson en het Hotel Torre de Madrid in samenwerking met Jaime Hayon.
Voor restaurant ‘Azul’ maakten ze een speelse collectie patrijspoortvormige portretten. De portretten lichten de Galicische volkscultuur uit, met de lokale bevolking in traditionele klederdracht afgebeeld, gecombineerd met iconische emblemen en objecten van Galicië. Voor het authentiek Spaanse ‘Taberna de Tapas’ ontwierp het duo minimalistische, surrealistische en geestige stillevens waarin met lokale ingrediënten worden gecombineerd met traditionele voorwerpen, waaronder iconisch keramiek uit Sargadelos – een Galicisch bedrijf dat bekendstaat om tijdloos serviesgoed met Keltische invloeden.

Kimberly Poppe zelf maakte haar eigen pelgrimstocht naar Galicië. Ze bracht weken aan de kustlijn van de regio door, in de vaak verlaten kustplaatsen, en langs de Camino de Santiago, waar ze de schoonheid van details, van verstilde momenten en weidse landschappen in contemplatieve beelden vastlegde. Haar oog legt details bloot waar je anders gemakkelijk overheen kijkt. Het werk van Poppe is te bewonderen in de gangen tussen de passagiershutten, en haar ‘seascapes’ in de luxe hutten.

Klunderbie: ‘De Atlantische oceaan, de granietrotsen, het groene en vruchtbare land, de wind en de sporen van Keltische invloeden, maken van Galicië een intrigerende plek. De inwoners die we er ontmoetten zijn sterk, dapper en, net als de regio zelf, een beetje mysterieus. We wilden de passagiers van de Galicia laten zien waar Galicië volgens ons voor staat: de mensen en tradities, de traditionele kleding en het landschap. Maar we wilden meer laten zien dan alleen mooie plaatjes. Ons werk is nooit de hetzelfde, maar dit is echt de eerste keer dat we kunst maakten die continu tussen twee landen reist. Dat is nieuw voor ons, en erg romantisch.’

Meer info?

Klik hier voor de Website van Klunderbie 

Klik hier voor de Website van Kimberly Poppe